Konsteja


PYYKINRIPUSTUSOHJEITA MIEHILLE

Miähet ei aina ossaa ripustaa pyykkejä narulle. Täsä linkki vinkkipostaukseen.


HELPPO KESTOVAIPAN KAAVA

Mua on välillä harmittanu ko vaippoja leikatesa jää niin paljo kankasta haaskoon. Kokkeilin tehrä sisätaskuvaipan suarakaiteen muatosista paloista, onnistu. Täsä on ohjetta S-M-kokoselle vaipalle:

Leikkaa palaset, eli 1 iso (86cm x 17cm) ja 2 piänempää (9cm x 30cm), 5 palaa tarraa (suurin 13cm pitkä) ja 3 pätkää kuminauhaa 2x10cm ja 1x5cm.

Ompele iso tarra keskikohran viäreen.
 

Taita piänemmät kappaleet kaksinkerroin ja ompele pitkiltä sivuita kiinni, käännä oikeinpäin.
 

Taita iso kappale kaksinkerroin ja ompele pitkiltä sivuilta sillai että käännetyt pikkukappaleet jää saumaan kiinni. Ompele siksakilla sauman päälle kuminauhat niitä samalla venyttäen. Ja takaosan aukkoon kans ulkopualen reunaan kuminauha.
 

Käännä vaippa oikein päin ja ompele karkeet tarrat siivekkeisiin ja pehmeet pesutarrat viäreen. Jos kankasta jäi, tee siittä tai jostain muusta haluamas paksunen imu vaipan sisälle. Sen voi ommella kiinni vaippaan tai sitte olla ompelemati.
 

Kaks vaippaa ompelin reilusa pualesa tunnisa. Tosa vaippa 5,5 kilosen mukulan päällä. Toimii hyvin. Vaatii tiätysti kuaren päällens.


Täsä on arvioita eri kokosiin vaippoihin. En oo viälä testannu ko S-koon toimivaks joten kannattaa tehrä ensin testivaippa ennen ko tekkee usseempaa. Mitat sisältää 1/2cm saumavarat.

     1x      2x
NB   70x15   7x25
S-M  86x17   9x30
L    105x20  10x?

(Kuvisa näkyvä kankas on mikrokuitu minkeetä Kestovaippakaupasta , mainostivat super imukykyiseks, hyvä imu onki. Ja se on iiihanan pehmeetä.)


HAJUN POISTAMINEN VAATTEISTA PIIMÄLLÄ

Mää kuulun ilmeisesti niihin huano-onnisiin, joiren hiki reagoi nykyään ussein käytettävään mustaan kankasväriin. Mustat trikoopairat alkaa haisemaan kamalalta, eikä haju lähre ees pesukonneesa. Ensin luulin että ne pairat on päässy homehtummaan, mut sit selvis toi väriainejuttu, ihmettelinki ko vaan mustat trikoopairat homehtuu. 

Ne joilla on sama ongelma, voi liottaa paitojans (rasvattomasa) piimäsä. Toimii tiätysti oikeesti homeessa olevillekki vaatteille. Litra piimää riittää kahrelle pairalle, purkin voi huuhtasta tilkalla vettä jonka voi kaataa sekaan jos piimä on kauheen paksua. Kuukausi sitte vanhentunu piimä tuntu toimivan hyvin, tosin uurempi on miällyttävämmän näköstä. Vuarokauren liotuksen jälkeen huuhtastaan enimmät piimät pois ja pestään pairat normaalisti pesukonneesa. 



SAIRAALAKASSIN PAKKAAMINEN (SIIS ETTÄ MITÄ OTTAA MUKKAAN KO LÄHTEE MUKULAA SAAMAAN)

Mää oon kauheen mukavuurenhalunen ihminen. Ja jotenki on hualettomampaa lähtee ikinä mihinkään ko on kassi kunnolla pakattu (lomareissuillekki teen aina tavaralistoja jo kuukausia etukätteen). Varsinki ko lähtee sitä mukulaa pukkaamaan, ni on kivvaa ko ei tartte viimetinkaan ruveta heittelemmään roinaa kassinpohjalle. Suasittelen pakkaamaan sairaalakassin jo vaikka rv 30, koskaan ei tiiä millon lähtö tullee, eikä se haittaa kettään siälä kaapisa valmiiks pakattuna. Tai haittaa jos hedelmätki pakkaa jo kuukausia etuajasa. Moni saattaa kyl olla sitä miältä, että mun listani on liiotellun pitkä. Ja tää lista on tehty ajatellen talvee (kesällä ei yleens käytetä pitkiä kalsonkeja). Alleviivasin tärkeimpiä.  

Kaurapussi, lämmitä automatkalle
Kamera, varmista että akkua riittää
Silmälaput päivällä nukkumiseen
Korvatulpat
Kynä
Paperia
Rintakumeja
Kottikärryn sisärengas
Kirja (jos vaikka sektion takia joutuu makkaamaan sänkysä)

Imetysliivit
Sukat
Alushousut
Pitkät kalsonkit/sukkahousut
Olkaimellinen toppi tai imetyspaita
Vetskarillinen tai napillinen pitkähihainen paita
Kiristämättömät housut/hame
Tohvelit
Sisäkenkät miähelle

Hammasharja
Hammastahnaa
Shampoo
Hoitoaine
Suihkusaippua
Naamasaippua
Naamarasva
Ripsiväri
Piäni peili
Hiusharja
Tuoksuton dödö
Huulirasva
Lansinohia
Liivinsuajuksia
Yäsiteitä

Sualaa
Teepusseja, lempimakua
Pari hedelmää
Evästä miähelle ja miksei ittellekki
Mehua
Suklaata
Leseitä

Kottikärryn sisärenkaita (istumisen helpotukseks varsinki episiotomian jälkeen) sairaalasta löytyykin, tosin ainaki mun kokoemuksella ne oli aina kaikki varattuja. Samoin siteitä saa sairaalasta, mut ne on epämukavia. Lansinohia saa hoitsuilta, mut sitä voi olla hyvä käyttää jo etukätteen ni ei tuu tissit niin kippeiks. Rintakumejakin pitäis saada sairaalasta, mut itte ainaki jouruin mettästämmään sitä ja lopulta ostamamaan yhreltä hoitsulta. Sualaton aamupuuro on kamalaa, joten hae heseltä pari sualapussia, vaikka saattaa sitä sairaalastaki ehkä löytyä. Sairaalasta saa kans luumunektaria, jota kannattaaki ryystää ahkerasti, mut itte haluan syärä kans leseitä jukurtin joukosa. Sairaalasta saa hammasharjoja joisa on tahna valmiiks, korvatulppia ja muutaki saa ussein pyytämällä. Itte käytän aina tuoksutonta dödöö, mut muillekki vinkiks että imettäminen voi sujua helpommin ko ei järkytä sitä vauvaa kemikaaleilta haisevilla kainaloilla. Muutenki kannattaa välttää niitä hajusteita. Mun listasta voi puuttua monta muille tärkeetä asiaa, esim kropparasva, kannattaa miättiä millä viälä sais olons mukavaks.


Mukulalle kans kannattaa pakata oma kassi, miäs saa sitte tuara sen mukanans sitte ko tullee hakemaan porukkaa kotio sairaalasta (siis sen jälkeen ko se on asentanu autoon turvakaukalon). Jos löytyy vanhempia mukuloita, ni kai semmosillekki on hyvä pakata jottain vaatetta ja vaippaa valmiiks, siis siinä tapauksesa että niitä ei hoireta kotona. Kesäaikaan kotiutuvat vauvat selviää tiätysti piänemmällä tavaramäärällä.

Turvakaukalo
Iso harso, tms
Sisälakki
Ulkolakki
Ulkohaalari
Sukat
Ulkotumput ja töppöset
Sisävaatteet, esim. body ja potkupuku
(Pari kestovaippaa + kuivaliinoja (siis esim. riisipaperia))

Harso sen takia, että saa suajattua vauvan henkityksen pakkasilmalta matkalla autoon, sen voi heittää turvakaukalon päälle. Riisipaperia siks, että se piänen mukulan kakka on ihan kauheen sitkeetä siirappia, yritä semmosta sit huuhrella irti vaipasta, helpompaa heittää paperin mukana roskiin. Vaatteita voi ottaa vaikka kahretki mukkaan, jos meinaan ei varmuurella tiä vauvan kokkoo. Voi pakata vaikka 50cm ja 56cm kokoset vaatteet. Ittellä tuli ainaki piänet vaatteet ekan mukulan tapauksesa tarpeen, se ko oli 45cm. Toisaalta taas kaveri puhu, että sen mukulalle oli 56cm vaatteet piäniä. Mut no, liikaa ei kumminka kannata päätäns vaivata.




KESTOVAIPPOJEN KÄYTTÖOHJEITA

Piänellä mukulalla se kakka on kauheeta liisteriä, kannattaa laittaa pyllyn kohdalle semmonen liina minkä voi heittää roskiin kakkan kans. Mun suasikki on Tots Bots.

Jos ostaa noita kuivaliinoja, ne on yleens niin isoja että ne voi leikata kahteen tai vaikka kolmeenkin ossaan. Vaikka niitten käyttöohjeisa yleens lukkee, että ne voi vettää vessanpöntöstä, ni en kumminka suasittele.

Säilytä likaset vaipat  tiiviskantisesa ämpärisä. Pese vähintään 3 pv välein.

Sulje tarrat hyvin aina ennen pesua. Jos vaipasa ei oo karkeitten tarrojen viäresä samankokosta pehmeetä tarraa, kannattaa siihen ommella semmonen. Pyssyy tarrat pesusa paljon parempina.

Pese vaipat kuuresakympisä, mukana voi pestä muutaki pyykkiä. (Kakkat tiätysti täytyy lumpsauttaa vessanpönttöön ettei pesukone mee tukkoon. Ja saa puhtaampaa aikaseks.)

Älä käytä zeoliitillista tai hajustettua pesuainetta, äläkä varsinka huuhteluainetta. Jos on kauheen kova vesi, ni kannattaa käyttää nestemmäistä pesuainetta ni ei jää sit jäämiä vaippoihin. Zeoliitti on kivipölyä ja kertyy vaippaan (ja saa pesukonneen haisemaan sinne kertyesäns). Huuhteluaine viä imukyvyn vaipoista.

Jos vaippa alkaa vuataa, ruppee lissäämään imuja. Isolle mukulalle yävaippaan päälle villahousut. Jos vaippa imuista hualimatta vuataa, kokkeile välillä jottain muuta vaippamallia. Vuatava vaippa saattaa taas parin viikon päästä ollakki jo täydellisesti istuva, mukulat ko kasvaa ni kroppa muuttuu.

Maitokakka värjää vaippoihin rumat keltaset läntit, ne lähtee auringonvalolla pois. Laita märät (ei kannata lingota liian kuiviks) vaipat ulos aurinkoon kuivumaan. Kun ovat kuivia, tahrat on hävinneet ko taikaiskusta, pyykkipojan alta voi viälä löytyä keltasta.





ÄITIYSHOUSUJEN OMPELU VANHOISTA RYTKYISTÄ:

Ota semmoset housut jotka viittii uhrata, esim semmoset jotka ei oo mahtunu päälle monneen vuateen (kunhan tiätysti ei reisistä oo liian piänet). Sivutaskuttomista saa parhaiten tehtyä, mut onnistuu kyl taskullisistaki. Leikkaa housuista (kuvasa on kyl hame, laitoin paperia kankaitten välliin ni hahmottaa paremmin, mustan reunoja ei muuten erota) sivusaumasta alkaen kaareva pala vetskarin alta. Silppua vanha venyvä paita, kato mallia kuvasta, siinä se näkkyy takkaa päin. Kannattaa mitata tarkkaan, että kuin korkeet housut haluaa (muista si että se maha kasvaa vauhrilla), selän pualle ei kannata lisätä ko 10cm. Laita nuppineuloilla kii housuun, selkäossaa voi vähä venyttää ni tullee istuvampi. "Mahapussia" voi sivuilta rypyttää jos kankasta on liikaa. Yläreunaan kuminauhakuja. Homma voi vaatia vähän väliä sovittamista ja säätämistä että tullee istuvat. 

Klikkaa isommaks, näkkyy tarkemmin.



ANSA PIKKUKÄRVÄSILLE:

Jos ne ärsyttävät pikkukärväset kiusaa, ni etikkaa kehhiin. Pualet vettä ja pualet viinietikkaa (toimii paremmin ko tavallinen etikka), lusikallinen sokeria ja kaks tippaa käsitiskiainetta. Tiskiaine kannattaa sekottaa joukkoon varovasti hämmentäen, ettei tuu vaahtoo. Vaahron päällä ne kärväset pystyy käveleen vaikka se tiskiaine muuten rikkooki veten pintajännityksen. Tosa on kuva viis minuuttia sen jälkeen ko tälläsin ton lasillisen pöyrälle.




KÄÄRETORTUN RULLAUS:

Mää oon varmaan rullannu ne aina liian jäähtyneenä, siks ne aina on halkeillu mulla. Kannattaa  kumota se pelliltä leivinliinan päälle jäähtymään ja rullata sen liinan avulla. Tiätysti liian paksu teelmys voi vaikeuttaa hommaa, kannattaa tarkistaa että minkä kokoselle pellille se taikinamäärä on tarkotettu.




PERHONEN SORMELLE ISTUMAAN:

Riippuu lajista, mutta on melko helppoo saara perhonen sormelle kököttämmään. Jos haluaa pelata varmanpäälle, voi kastaa sormen hunajaan tai sokerivetteen. Sitte hiivitään perhosen taakse ko se kökkii esim kukkasesa ja ujutettaan sormi varovasti sen takajalkojen alle. Sitte lykätään pitemmälle ja ko sormeen on saanu jo keskimmäisenki jalkaparin ni voi nostaa varovasti perhosta, yleens se siirtää itte viimisetki jalat sormelle. Perhosen makuaisti on jaloisa, ni sokeroitu tai hikinen sormi on niitten miälestä mukavampi ko kukkanen. Siinä ne sit kökkii sormella eikä lähre joskus ees ravistamalla. Nokkosperhonen, neitoperhonen ja suruvaippa on helppoja ottaa kätteen.




JOS MUKULAN YÖVAIPPA VUOTAA:

Verä lanoliinitetut villahousut vaippakuaren päälle yäks. Isompi mukula ko tuppaa kuseksimmaan öisin sen verran ettei ennää vaippa verä. Ne villahousut estää sitä kosteutta sitte siirtymästä yäpukkuun, mukula ei si nukkuesans palele märisä vaatteisa, nukkuu hyvin ja kaikki on tyytyväisiä. Toimii tiätysti kertakäyttövaippojenki kans, jos joku semmosia jaksaa käyttää.

Myllymuksujen villahousut on kivan ohkaset.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti