torstai 26. toukokuuta 2011

Ruahon tuaksua.

Pappa kävi täälä tännään. Vaihto ruahonleikkuriin öljyt ja ajeli vähä ruahooki. Ai että se haisi hyvältä, se ruaho meinaan. Pappa ei hikisenä varmaan haise hyvältä. Se toi mukanans semmosen vanhan baden baden -tualin, laitoin siihen pehmusteen minkä löysin eilen kirppikseltä. Kelpaa si ottaa aurinkoo kesämmällä.


Piha alkaa olla jo melko hyvällä mallilla. Melkein joka paikkaan ollaan kylvetty ruahot ja perennoitaki oon saanu sinne sun tänne. Kauhee kaivaminen yhesä kukkapenkisä. Saati si monesa. Toivottavasti niistä rehuista jää henkiin ees jokunen ens vuareks. Kävi aikamoinen tuuri ko kaveri osti viime vuanna rivitalon ja ny se halus kaikki kukkapenkit pois. Mää sain ilmaseks hyviä vanhoja lajikkeita. Suurimmasta osasta mulla ei kyl oo hajuaka että mitä ne o. Viimeistään ko ne kukkii ni voi kattella sit kirjasta että mitä sitä on tullu istuteltua.

Siinä niitä perennoita. Muuten aika karua.

Mun orvokit tarttis nätemmän pytyn. Semmonen vanha pyykkipata olis ihana. Naapurisa autiotilan pihalla lojuis kakski semmosta, mut ei siältä voi mennä niitä ottamaan.

Siinä si ko mukula ihmetteli mitä pappa touhuu sillä ruahonleikkurilla, ni kylvin vähä siämeniä. Osa olis tarttenu laittaa varmaan jo aikaa sitte. Rucola kun sattuu olemaan mun herkkua, ni mää tiätysti kylvin sitä. Ja salaattia, persijaa, tilliä, basilikkaa ja rosmariiniä. Sipuleitaki olis, kai niillekki tarttis viälä keksiä joku paikka mihin niitä tökkäis. Elämänlankaa ja köynnöskrassiaki kylvin. Jos niitä si istuttas johonki ko ovat vähä kasonneet. Palsamin siämenet olis pitäny kylvää jo kevväällä kans. Saas nährä tulleeks niistä mittään näin myähään. Ja ne siämenetki on erellisvuatisia.


Viälä tarttis hommata pari uutta verenpisaraa niitten tilalle jotka mää talvella tapoin. Ne tartteeki ilmeisesti enemmän vettä talvella ko pelakuut. Ja sit joku petunia amppelista roikkumaan tohon autotallin piäleen. Se on vähä ankeen näkönen pellihökötys koko talli. Jos se uusi si rakennettais vaikka ens vuanna.

En sitte tiiä, että ootanko mää niitä kesäkelejäkä sillai. Vaikka on se baden badenki. Sitte ko tullee lämmin ni tualta mettästä lykkää ne kauhiat hyttyspilvet. Mut semmosta se on. Ko muuten on unelma tölli, ni tarttee siätää ne pari huanoo pualtaki. Niin ku ne hyttyset, punkit ja hirvikärpäset. Miäs oli kattellu töisä jottain lehtee misä oli ollu juttua hyttyspyyryksistä. Ensin aattelin että taatusti ihan humpuukia, mut saattas kumminki semmosesa jottain järkeeki olla. Ovat vaan aika hintavia. Eli ei semmosta meille. Sehän olis semmonen ylellisyystuate.

Löyty tommosta vanhaa aitaa lehtikompostin takkaa. Tiiä si mihin sen panis...
Kohta se lampiki taas kasvaa umpeen.
Ukkoetana.
Melkein kävelin päälle pihalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti