tiistai 10. kesäkuuta 2014

Enterorokko.

Pualiks irti.

Ihan enste pahottelen, että kuvat ei oo nättejä, mut tuskin kettään hirveesti ällöttää. Asia on kumminki nyt niin, että multa irtoo kynsi. Sehän oli orotettavisa, mulla ko oli kevväällä enterorokko. Siittä rokosta kun ei oo pahemmin puhuttu, ni aattelin sit puhua. Sehän voi tulla aikuisillekin ja viälä monta kertaa. Näin se enterorokko eteni:

Meillä tuli ensin Koolle kuumetta ja parin päivän päästä näppylöitä kässiin ja pari pyllynposkiin. ÄSsällä oli kans kuumetta, mut ei näppylöitä. Tosi vähällä pääsivät. Vajaa viikko Koon kuumeesta mää sain kuumetta ja parin päivän päästä käret oli ko tulesa, mihenkä ei voinu koskee.

Tuntuu pahemmalta ko näyttää.

Jalkojen näppylät ei pahemmin häirinny, paitsi ko sain päähäni lähtee kävelylle. Aika vähällä taisin määki päästä, varsiki ko ei ollu suusa näppylöitä, ne olis varmaan kauheita. Näppylät käsisä oli kolme päivää kippeitä, viikko niitten jälkeen rupes lähtemään nahat käsistä ja taas oli näpit arkoina.

Ei näillä haravoitu.

Jaloista lähti nahat kuukausi taurin alkamisesta.


Ja nyt tosiaan alkaa irrota kynsiä. Taurista on aikaa 2,5 kuukautta. Kynsi irtoo jos sen alla on ollu näppylöitä. Toinen isovarpaankynsi on irtoomasa ja toistaki särkee siihen malliin, että kyl sitä joku vaivaa. Se sitte tän kesän kauniista kesäkynsistä. Ei se kynnen irtoominen mitenkään satu, mut loppukesä mennee kulkien teippi varpaasa.


Onneks enterorokko ei kovin helpolla tartu aikuiseen. Määki luulen saaneeni sen ko on pitäny pyykätä Koon pyllyä, kakkasta se tarttuu parhaiten. Miäs säästy ainoona meijän perheesä, taitaa osata pestä kätens paremmin. Toivottavasti teki säästytte tältä suu- ja sorkkatauriks vitsaillulta vitsaukselta, ei oo kiva tauti ollenka.

21 kommenttia:

 1. Meidän yhellä asiakkaalla irtosi kaikki sormien kynnet kerralla. Kolme kuukautta sairastumisen jälkeen. Kyllä se oli muuten kipeä. Iha sääliksi kävi ku ei kauppa ostoksia saanu kannettua. .toivottavasti sie pääset helpommalla. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauhistus! Onneks mulla ei oo merkkiäkään siittä, että sormista olis kynsiä lährösä. Kummallisen vaikeeta se on tehrä mittään jos vaikka leikkaa kynnet liian lyhyeks, saati ettei niitä olis ollenka!

   Poista
 2. Anonyymi10.6.14

  Mulla oli joskus 80-luvulla suu-ja sorkkatauti. En muista, että silloin olisi puhuttu enterorokosta. Yksi muksuista ja minä sairastimme. Jalkoihin ei tullut rakkuloita, käsiin ja suuhun kyllä. Ja suu oli kipeä.
  Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mää kans aattelin, että kyllä toi tauti on jo pitempään ollu. Nyt vasta vähän yleistyny. Voin kuvitella, että oli suu kippee!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Ei täsä hätiä mitiä, sit ko käret parantu ni ei oo ennää harmittanu. :-)

   Poista
 4. Mesis10.6.14

  Voi kamala minkälaisen taudin olet sairastanut, ja jatkuu vielä. Ihan kamala tauti. Toivottavasti ei lähde kuin tämä yksi varpaankynsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä määki toivon, yhresäki on tarpeeks. :-)

   Poista
 5. Anonyymi10.6.14

  Että kaiken näköistä vaivaa..... oikein paljon paranemista!!! Kaikkea hyvää koko ihanalle perheelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanalle kommentoijalle! :-)

   Poista
 6. Voi hitsi mikä koettelemus! Pikaista paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyl se kynsi jouluun mennesä takasin kasvaa (se siittä pikasesta sit). :-)

   Poista
 7. No on tauti, ihan tuli vilunväreitä kun katsoin kuoriutuneita kuvia. Onneksi on kesä ja voit pitää avonaisia sandaaleita, ei ois kiva tunkea kipeää varvasta umpikenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se niin kippee oo, ettei kenkiä pystyis käyttämään. Mut sandaalit tosiaan on kyl mukavammat. :-)

   Poista
 8. Apua. Mun varpaisiin tuli ihan kamala tunne noista kuvista. En ole moisesta taudista koskaan kuullutkaan, aika järkyttävää. Onko se lapsilla aina noin helppo ja vain aikusilla noin karmea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsilla voi olla kyl pahempi, varsiki jos tullee suu täyteen näppylöitä. Ja aikuisilla oon kuullu olevan paljon, paljon pahempiki. Joku ei oo pystyny syämään päiväkausiin ja toinen ei oo päässy kävelemmään päiväkausiin. Mulla se iski pahiten kässiin, ihan hyvä. Vähällä päästiin koko porukka, varsinki jos kynsisaldo jää yhteen. :-)

   Poista
 9. Ai ristus! Tämä oli kyllä ihan hyödyllistä tietoa, jos vaikka sattuis joskus iskemään tännekki, niin olen sit ainakin kuullut puhuttavan tämmösestäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, aattelinki lisätä ihmisten tiatoo. :-D

   Poista
 10. Iik, toivottavasti ei tuu meille tota. Ja toivottavasti selviät yhden kynnen hävikillä. Onneks pääsitte vähällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tosiaan vältytte. Mut ei tää nyt niin paha homma oo, se kolme päivää käret kippeenä ärsytti, muuten nää jutut on menny ihan mukisemati. :-)

   Poista
 11. Apua apua, ole nyt varovainen, ettei se kynsi yhtäkkiä jää sukkaan kiinni. Vai olisikohan se parempi, että se lähtisi äkkirykäisyllä niin ei kauaa ehtisi kirpaista? Apua vielä kertaalleen, kyllä on äkäinen tauti.

  VastaaPoista