sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Maitokysymyksiä.

Nyt ko on ollu viime aikoina puhetta tosta mairosta, ni se pistää yhä enemmän miättimään. Jos ette oo viälä kattonu sitä Silminnäkijää jossa puhuttiin mairosta, ni kattokaa. "Pilattu maito", löytyy areenasta. Mikä siinä on, että Suamesa tarttee se maito homogenoida? Meinaaks tehtailijat, että kuluttajat on niin laiskoja etteivät viitti ees hölskäyttää purkkia ennen kaatamista? Eiks se homogenoiminen oo ihan turhaa, varsinki ko niin monen vatta ei semmosta maitoo siärä?

Tää on taas näitä "herätyksiä" mitä medioisa leviää. Tyytyväisenä juatiin maitoo, ja sit yhret ruppee sanomaan, ettei tommonen mittään maitoo oo, vaan käsiteltyä ja epäterveellistä moskaa. Olisko se parempi olla vaan tiätämätön? Vai onks tää tarpeeks vakava asia? Olisko se vaivan arvosta ruveta raahaamaan maitons jostain muualta ko kaupasta? Valiolla on homogenoimattomia maitoja, jos niistä on jätetty yks tyävaihe pois, ni miks ne maksaa enemmän ko "tavallinen" maito? Huijaaks Valio?

Buzzador tarjos mulle vellikamppanjaans. Esittelysä luki: "Valio Onni. Maidosta valmistettuja käyttövalmiita puuroja ja vellejä. Koska myös sinun lapsellasi on oikeus saada tuoretta ruokaa.". En hualinu kamppanjaa koska mun lapsilla on oikeus saara tuaretta ruakaa, ei mitään säilykepuuroja. Ihmettelin tota niitten mainoslausetta ääneen. Miäs sano ettei siinä voi lukkee että tuate on suunniteltu maksimoimaan liikevoitto. Pitäiskö kaikki mainokset lukkee ajatuksella ja miättiä tarkkaan että puhutaanks siinä oikeesti paskaa?

Mää join aamupalaks homogenoimattomasta mairosta tehtyä tujua kefiiriä. ÄSsä aivastaa taustalla, näyttää tyhmältä, hihihi. 

10 kommenttia:

 1. Pisti kans aivosolun miettimään tota maitojuttua. Meille sopii se "ihan tavallinen" kaupan maito, joten sitä juodaan. Mua ärsyttää, kun kaikesta pitää nykyään tehdä laktoositonta ja ties mitä -tonta ja sit se maksaa ihan sikana verrattuna "tavalliseen". Me juodaan sitä mitä kaupasta saa niin kauan kun se käy. Kai sitä kohta mennään taas siihen suuntaan, että kaikilla on oma lehmä ja lammas ja kasvimaa. Tietää syökö hevosta vai porkkanaa.

  Meidän kylän s kaupasta ei saa enää tavallista rahkaa. Rahkapurkkeja on monta metriä hyllyssä, mutta kaikki on jotain pehmeetä, hylaa, eilaa tms. Sit ne kaupassa vielä väittää, että se laktoositon on sitä tavallista. EI OLE! En käy enää juurikaan siinä kaupassa...

  VastaaPoista
 2. En ole enää pitkiin aikoihin lukenut/katsonut mainoksia, saati sitten uskonut niihin. Kaikkea mahdollista sokeri/makeutusaine/ulkolainen marjaValmiste/rasvatonmaitovalmiste-mössöä myydään kaupoissa ja halvemmalla kuin aitoa jogurttia. Jos olis lähellä maatila josta saisi aitoa maitoa, ostaisin maidot sieltä, nyt ei ole. Pakko tyytyä kaupan maitoon, kahvin sekaan vaan sitä tarvii.

  VastaaPoista
 3. Meilläkään ei onneks oo mittään laktoosivammaa kenelläkään. Mut ollaan ruvettu ostamaan luamumaito aina ko raskitaan. Ja Hilja-maitoo, se on vähä halvempaa. Kermat on kans nykyään ussein laktoositomia, mahtaaks Lidissäkin kerma olla pelkästään semmosta?

  VastaaPoista
 4. Pitäsiköhän mun kysyä siltä maanviljelijältä joka auraa meijän tiän, että myyks se tilaltans maitoo...

  VastaaPoista
 5. Jos sillä on maitotila niin varmaan myy kun vaan kysyy. Ilostuu vaan kun saa itselle rahat eikä valion kautta... Oma astia ehkä pitää olla. Mut jos sillä on vilja tai lihatila niin sit ei maitoa herune...

  VastaaPoista
 6. Muistaakseni, nää tilalliset tarvii luvan siihen maidon myymiseen,mut toivotaan että saat sitä oikiaa tuoretta maitoa. Tottahan se on että kaupan maito on siinä 6-8 vrk. vanhaa kun se meidän lasiin tulee.
  Noi laktoosittomat tuotteet on ihan hyvä, ja onneksi niitä on, muuten jäis meillä maidot kauppaan.
  Ai nii on todettu että se aito lehmänmaito ei aiheuta laktoosi ym. vaivoja.

  VastaaPoista
 7. Satunnainen lukija täällä hei. Tälleen maitotilallisen rouvana on hilpeää lukea näitä maitokeskusteluja, mitä jostain syystä on viime aikoina riittänyt. Appiukonkin puhelin on soinut taukoamatta, kun mielipidettä on kaivanneet kaikki mahdolliset ohjelmat A-studiosta Ö-studioon.

  Maitoa saa liki kaikilta maitotiloilta suoraan. Se ei oo mikään bisnes maidontuottajalle (tosiaan tarvitaan lupa, ja vuoden myyntirajoitus on tosi pieni, lisäksi siitä maksetaan tosi iso prosentti veroja), mutta toki maidon myynti tuo ihmiset vähän lähemmäs maaseutua ja parantaa välejä naapureihin ja kylänmiehiin. :)

  VastaaPoista
 8. Satunnainen lukija täällä hei. Tälleen maitotilallisen rouvana on hilpeää lukea näitä maitokeskusteluja, mitä jostain syystä on viime aikoina riittänyt. Appiukonkin puhelin on soinut taukoamatta, kun mielipidettä on kaivanneet kaikki mahdolliset ohjelmat A-studiosta Ö-studioon.

  Maitoa saa liki kaikilta maitotiloilta suoraan. Se ei oo mikään bisnes maidontuottajalle (tosiaan tarvitaan lupa, ja vuoden myyntirajoitus on tosi pieni, lisäksi siitä maksetaan tosi iso prosentti veroja), mutta toki maidon myynti tuo ihmiset vähän lähemmäs maaseutua ja parantaa välejä naapureihin ja kylänmiehiin. :)

  VastaaPoista
 9. Valion Hilja on kyllä homogenoimatonta, mutta kilpailijalla Arlalla on sama vielä luomuna eli Vanhanajan luomumaito. Itse ostan aina sitä täysmaitoversiota, älyttömän ihanaa kaakaomaitoa (en maitoa juuri muuten juo)! :) Valion luomumaito on ymmärtääkseni myös homogenoimaton, mutta sitä ei kai saa punaisena?

  VastaaPoista
 10. Meillä on juotu nyt kolmatta vuotta tilallisen maitoa eli kannattaa oikeasti kysäistä. Vaikka parikin litraa saisitte niin onhan se aina parempi.

  Mua ärsyttää suunnattomasti se että kaikesta pitää tänä päivänä tehdä laktoositon versio ja sitä tavallista ei oo olemassakaan. Itellä tuntuu menevän vatsa sekaisin just siitä laktoosittomasta ja ärsyttää muutenki se että tyrkytetään liian puhdistettua kuluttajille, en usko että se on hyväksi pitkällä tähtäimellä. Vähän sama kuin allergioiden kanssa, että pitää olla sopivasti likaista että pysyy vastustuskyky kohillaan.

  VastaaPoista