tiistai 29. huhtikuuta 2014

Kasvatusta.


Mun ikkunalla kasvaa kevvään tyyliin taimia. Mihenkä kovinka vaativaan en tänä vuannakaan ruvennu. Miälikuvituksellisesti mulla on kolmee erilaista krassia ja neljää erilaista auringonkukkaa. Lisäks chiliä ja tomaattia. Murheenkryyniunikot ja surkeet olkikukat voi varmaan jättää laskuista. Mitä sitä tekkee viirellä olkikukalla? Tosin se on viis enemmän ko viime vuanna, yrityksestä hualimatta. Siperian unikkoja ei taira tulla ollenka, niin ko ei viime vuannakaan. Mitäköhän teen väärin?

Auringonkukat.

Tomaatit

Miäs ruuvas mulle ikkunalle väliaikasen hyllyn. Nyt ei mee hermo pöyrän täyttäviin taimipurkkeihin.


Pihalla ei kasva viälä muuta ko pömpelisä olevat ruahosipulit. 


Yrteille, sallaateille, chileille ja tomaateille haaveilin kunnon kasvihuaneesta. Ehkä sit joskus. Nyt ostin Tokmannilta varsinaisen palapelin kasvihuaneeks. Arvatkaa millasta oli koota sitä ko mukulat levitti osia ympäri pihhaa. Pahinta oli se, ko ne keksi ruveta auttamaan mua ja tunkivat niitä keppejä ihan vääriin paikkoihin mun selkäni takana. Ihme, että siittä tuli lopulta oikeen mallinen.


Vetskari oli ratkennu irti muavista jonkun verran jo ennen käyttöö, käytösä siihen on tullu pualimetrinen läpi. No, mää harsin sen sit joskus kiinni. Hyvä toi on hintaans nähren, maksoin siittä 12 euroo. (Väitin kassalla hinnan olevan väärin, mut myyjä väitti vastaan. No, mikäs siinä si.)


Mitäs teillä on kasvamasa? Ja onks kunnolliset kasvihuaneet? Tai ehkä jopa oikeen kasvimaa orottamasa?

16 kommenttia:

 1. Mulla on taimia, kuten oot varmaan blogista nähny. Kasvimaalla on nyt sipulit ja tillit, muut vielä odottaa lämpimämpiä öitä. Kasvihuone on harkinnassa, en tiiä jaksaisinko sitä hoidella. Mä sain viime syksynä äidiltä idän unikoita juurakoina. En tiiä onko se sama kun siperian versio. Iskin ne maahan ja jäin odottaan. Ne näytti ihan siltä, että ois kaikki kuollu, mutta tänä keväänä jokainen on alkanu puskea lehtiä. Jos ne kasvaa hyvin niin voisin ehkä toimittaa sulle syksyllä juurakoita jotenkin. En tiiä kuinka paljon ne yhdessä kesässä leviää, ei mulla niitä ihan kauheesti oo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitten kun sulla on niitä unikoita riesaksi asti, ni makselen kyllä jos niitä toimitat!

   Poista
 2. mie oon niin masentunu tuosta vapun lumisade ennusteesta, että meikäläisen viljely fiilikset karis heti multapussit auton takakontista noestettuani :/ tartteehan sitä laitella yhtä sun toista, mutta kattoos nyt millon sit..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se siittä sit pian taas lämpenee. (koputin just puuta)

   Poista
 3. Ai niin, ja lidlistä kävin hakemassa ruusun ja monia erilaisia kukkasipuleita. Pääsiäisen poistoista ostin vielä narsissejakin, jotka kohtapuoleen päätyy pöydältä maihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa, tarskos munki ruveta katteleen poistopöytiä kukkasilmällä? Voiski olla hyvä idea.

   Poista
 4. Hei, tutulta kuulostaa sun murheenkryynit! Mä viime vuonna tohkeissani kuskasin unikontaimia kaksataa kilometriä ja hellin ja hoivasin, mut isona niistä tulikin jauhosavikoita... Pääsivät sit kukkapenkkiin kuitenkin, kun ne oli jo niin rakkaiks käyneet. Ja pellavaa koitin kasvattaa kans, yks ainoo selvis, mut siinä olikin sit sitäkin kauniimmat kukat.

  Nytkin on taimia tuhat (tai no ei enää nii kauheesti ku vein osan töihin jakoon) ja suunnitelmia satatuhatta, mut kasvihuonetta ei eikä kasvimaatakaan, eikä edes kunnon pihaa. Meidän pienenpienestä pihasta 3/4 on mullitettu (= n. 10-20 cm multakerros hiekan päällä) ja neljäsosa pelkkää hiekkaa, eli saa tehdä aika rutosti hommia että saa yhtään mitään kasvamaan, kun vesi hulahtaa läpi samantien ja sateen jälkeen on heti kuivaa. Lisäks vielä noi elikot tykkää kanssa puutarhahommista ja myöskin lannotushommista, sekä viidakkoninjailusta ja kulinaristisista nautinnoista, joten tää mun viherpeukalointi on aika semmosta nuorallatanssimista. Mut onneks se ei oo nii justiinsa. Ruakakasvit pidän enimmäkseen purkeissa, koirille kasvaa omat mansikat maassa. Tänä vuonna uusia juttuja on tomaatit (mulla ei oikeesti koskaan oo ollu omia tomaatteja!) ja sit ihan uusimpina tulokkaina vesimeloni ja jättiläiskurpitsa, jotka sain työkaverilta chilivaihtarina. Saas nährä ny mitä mä niitten kanssa teen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa semmoselta taistelulta tuulimyllyjä vastaan, toi sun puutarhurointis! :-D
   Onnee tomaattien, meloonin ja kurpitsan kasvatukseen!

   Poista
 5. Hienot ikkunalauta- ja kasvihuonesysteemit! Mulla ei kasva oikein mitään, tai no joo: heitin akileijan siemeniä multaan muutama viikko sitten, laitoin muovipussin löyhästi päälle ja nyt yksi siemen on itänyt! Akileijat on kokemusteni mukaan helppoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää luulin, että sulla olis kauhiat viljelykset siälä! No hyvä tiätää, että upeen puutarhan saa, vaikkei kylväkkään sataatuhatta siämentä joka kevät ikkunoillens. Tartteeki ottaa kesällä akileijan siämeniä talteen.

   Poista
 6. Anonyymi29.4.14

  Onpa sulla isoja tomaatin taimia jo! Minulla on vain kahta kirsikkatomaattilajiketta kasvamassa. Tai en ole varma että meinaako ne kasvaa, hidasta se ainakin on. Olen retuuttanut niitä pari viikkoa kasvihuoneen ja työhuoneen väliä ja unohdan ne varmasti joksikin pakkasyöksi kasvihuoneeseen. Kasvimaa on laatikoissa, koska luulimme ettei niihin uskalla loikata puput eikä rikkaruohot ja myyrät. Olisi pitänyt valaa myös umpinainen pohja ja laittaa vielä tiheä verkko laatikoiden päälle :D
  Maa-artisokkaa ei olisi pitänyt istuttaa niihin, sillä nyt sitä kasvaa ihan joka paikassa!! Sehän on sellainen kiva lähes 3metrinen alkutalvesta kukkiva ja satoisa viljelykasvi ;) Siinä vaan meinaa jäädä kaikki muut lajit alkukesän jälkeen varjoon.. Kesäkurpitsaa, salaattia, hernettä ja salkopapua aion kasvattaa, mutta ulos en kylvä mitään ennen kuin toukokuun loppupuolella.
  Siperian unikkoa meillä menee pitkin pihaa, siementää omatoimisesti, ei sitä ehkä kannata yrittää sisällä taimettaa. Siemenet saattaa tarvita kylmäkäsittelyn (?) jos ne kerran ei idä ja niitä ei varmaan tarvi peittää mullalla. (Hyvin olen unohtanut joskus opiskellut asiat!!)
  Ja ainakaan meillä ne ei pysy kukkapenkissä, vaan niitä on mm. kasvihuoneen oven edessä eli siis kulkureiteillä, ihan niinkuin monia muitakin "omatoimivaeltajia". Mies yrittää niitä sitten salaa repiä irti.
  Mukavaa taimikasvatusaikaa toivottaa tomaattipurkinpyörittäjä :)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää luulin, että mun tomaatintaimet on pieniä, mää ku laitoin ne mukamas niin myähään kasvamaan. Kauheen montaa kertaa ne ei oo ulkona ollu, mut ruppeen kyl viämään niitä ahkerammin ko ilmat taas vähä lämpenis.
   Määki haluaisin unikkoo pitkin pihaa. Mulla on kukkapenkissä kaks piäntä tainta jotka sain viime vuanna yhdeltä mummolta. Taitavat olla keltasia unikkoja. Haluaisin punasta ja oranssia kans. Oon monena kesänä ripotellu siämeniä pihalle, mut ei niistä oo tullu mittään. Nyt purkkiin laitetut siämenet on kyl itäneet, mut ne näyttää kuolevan sitä mukaa kun alkavat vihertää...

   Poista
 7. Kasvihuoneessa on tomaatit, ja kaivonrenkaat joista tulee kasvimaani odottavat multaa että saan perunat maahan ja porkkanat kylvettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai ko se olis ihanaa käyrä kaivamasa omat perunat maasta ennen ruuanlaittoo! Tarskohan tehrä yks rivi johonki?

   Poista
 8. Mesis30.4.14

  On sulla taimi poikineen. Hienon kasvihuoneenkin sait kasattua, vaikka vähän ongelmia olikin, kun lapset niin koittivat auttaa =D.
  Minulla ei mitään oikein ole, kun asun kerrostalossa ja parveke on ainut paikka mihin voi laittaa. Jotain taimia yhdessä purkissa on tulossa, mutta en tiedä, mitä ne ovat, kun olen sinne laittanut yhtä sun toista. Oliskohan nuo kirsikkatomaatin alkuja, en oo varma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli kans kerran Hervannassa parvekkeella kirsikkatomaatti. Se kasvoi kattoon saakka. Kirjasta luin, että "kirsikkatomaatti kasvaa noin 40 cm korkeaksi..." Tais olla vanhaa tiatoo. Siittä tuli melkein sata tomaattia (laskin). Harmittaa oikeen, etten tajunnu ottaa siittä siämeniä, se kun tuntu olevan niin hyvä lajike. Nyt mulla on niitä pieniä keltasia päärynän mallisia tomaatteja tulossa.
   Sun meininkis on vähä semmosta "jännitystä elämään" -viljelyä, jos et kerran tiiä mitä sun purkeisas kasvaa. :-D

   Poista