tiistai 23. syyskuuta 2014

Ollaanko me koukussa sähköön?


Luin Helsingin Sanomien jutun jossa puhuttiin suurhäiriöistä sähkön kantaverkossa. Epätodennäköstä on, että sähköt menis koko maasta, mut se sai meikäläisen kuitenki miättimään. Talvisin meillä on ollu vähä pirempiäki sähkökatkoja, elämisen hankaluuren huamaa jo niitten aikana. Mut jos sen yhren päivän sijaan sähköt oliski pois usseemman päivän koko maasta? 30 asteen pakkasella?


Mää uskon, että me kyllä pärjättäis kiukaan ja pönttöuunin kans. Jotkut vesiputket saattais kyl ehkä jäätyä. Vettäki me saatais omasta kaivosta jonka kansi on kätevästi saunan pukuhuaneen lattiasa. Kylmäkellarikin on ihan hyäryllinen. Haaveena mulla olis viälä pata saunaan, vois kuumentaa vettä, sekä puuhella keittiöön. Miäs vähä niinku jo lupaili mulle semmosia ko oikein ruikutin katastrofeista. Itte se on haaveillu ulkohuussista. Tähän mennesä mää oon varautunu vaan piäniin sähkökatkoihin kynttilöillä, pattereilla ja spriikeittimellä. Jos olis oikeen hyvin hoirettu lämpö, vesi ja vessa -asiat, niin voisin "katastrofin" sattuesa esittää pyhimystä ja haalia kaikki lähistön palelevat vanhukset hoiviini. Mikä ihana ajatus!


Hesarin jutusta tuli sekin oivallus, että ihmiset on ihan liikaa tottuneet siihen, että koko ajan on kaikki tarjolla. Mites se sähkö onki tullu ihmiskunnalle niin tärkeeks? Tuntuu, että kaikki riippuu siittä. Uusia ydinvoimaloita rakennettaan ja suunnitellaan kun ihmiset tarvii aina vaan enemmän ja enemmän sähköö. Tiskit, pyykit ja hampaat pestään sähköllä, vesi keitetään ja roskat poistetaan sähköllä, pankkiasiatki hoiretaan melkein pelkästään sähkösesti.


Entäs jos se sähkö ei oliskaan niin tärkeetä? Aattelen nyt sillai, että onko sitä pakko koko ajan saada niin paljon ko vaan johroisa piisaa? Entä jos sähkölaitokset alkaiskin säännöstelemään sähköö? Jokaiselta pistettäis sähköt poikki pariks tunniks tiättyyn aikaan päivästä. Tai olis vaikka semmonen sähkönhinnoittelumalli jossa maksetaan sähköstä vähemmän ja hyväksytään se, että sähkönsaanti voi pätkiä. Mulle ainakin kelpais sellaset systeemit ihan hyvin. Mitäs meinaatte, onks sähkö liian tärkeetä? Pärjäisittekö välillä ilman?

31 kommenttia:

 1. Kyl sä oot fiksu nainen, paljon ajattelet. Ja nimenomaan sitä Asiaa.
  Vesipata saunassa olis niin hyvä, sitten kun rakennan uuden saunan niin sinne tulee sellainen. Siinä pysyy vesi lämpimänä, saa pyykkivedet samalla. Pieni kiukaan reunassa oleva vesisäiliä on niin pieni ja kylmenee hetkessä!
  Ja ulkohuussi on ehdoton, tosin mulla on sisävessakin kuivikekäymälä, eikä siis mikään sähköllä toimiva. On todella kätevä, täälläkin sähkö usein pätkii talvella, ja siinä on taas pari vesiletkua vähemmän joiden jäätymistä tarttis pelätä.
  Puuhella nyt on... ihan ehdoton. Siis TOD. Kohta laitan sille kaakaon lämpiimään.
  Jos tästä nyt sai sen kuvan, että oon joku sähköpyhimys, niin en oo. Käytän päivittäin tietokonetta. Teen ruuan pääosin sähköhellalla, varsinkin aamukahvin, koska se on saatava heti eikä tunnin päästä.
  Paitsi että siinä on toi olohuoneen Porin Matti tosi näppärä! Sen hellalevy alkaa lämmetä het kun on tuli pesässä, siinä ei ees kerkii tulla vihaseks, niin on jo höyryävä kahvikuppi kädessä.
  Toivottavasti saat sen hellan ja padan pian! Ja mies hyyskän, se on niin näppärä kun on pihahommissa mutaiset saappaat jalassa, niin kuin mäkin koko ajan oon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiksusta en tiiä, mut kai mää aikalailla ajattelen. :-D
   Kuivikekäymälä olis kyl aika mahtava! Porin Mattiki olis tosiaan kätevä, vois vaikka korvata sen mun puuhellan, jos semmonen meinaan olis vaikeeta keittiöön saada.

   Poista
 2. Kahelikulmall pärjätä välil ilmanki. Pirtti lämpee puill ja sähköll. On puuhella. Omast kaivost saa vett ämpärill. Pihasaunas on pata ja puit alle vaa ja saunomaa. Ulkohuussiki löytyy. Kylmäsailytys on ainoo huono juttu..kellari on laitet umpee ku on huono.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvin teillä on asiat! Kylmäsäilytyskin hoituu vaikka saunan eteisesä tai muussa viileessä tilassa. Paitsi tiätty kesällä...

   Poista
 3. Mä oon miettiny kaikenlaisia selviytymisstrategioita :D Meillä on puuhella/leivinuuni, pihagrilli, takka ja puusauna. Kokkaus ja lämpö siis hoituu. Vesi on ongelma, paitsi talvella jos on lunta. Kunnan vesi tulee muuten. Sillon kun se pätkii niin on ikävää. Tontin takana menee aika iso oja, joten isossa hädässä siitä sitten suodattaa ja keittää vettä. Ei kyllä ihan mitään isoja määriä. Kylmäsäilytystäkään ei oo. Haluaisin kellarin mutta sitä ei tähän tontille varmasti saa. Joku talvi oli muutaman tunnin sähkökatko ja mulla oli aivosolu heti laatimassa suunnitelmaa. Voin vaikka laittaa sen grillin autotalliin ja kutsua naapurit grillaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se selviytymissuunnitelman miättiminen on jotenki rauhottavaa. Sää oot kans selkeesti asiaa hualella miättiny. :-D

   Poista
 4. Kyllä mie pärjäisin ilman sähköä, ainoa asia joka harmittas ois ettei saisi puhelinta ladattua. Nytkin tulet räiskyy uuneissa, ilmasta lämpöä tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se puhelin on kyllä tosiaan hankala juttu! Kirjeellä kai sitä pitäsi ilmottaa kuulumiset jos katko venähtäis. Miätein, että mitenköhän posti kulkee sit jos koko valtakunnassa ei olis sähköö. Eiköhän ne postin lajittelun hoira koneellisesti?

   Poista
 5. Anonyymi24.9.14

  Kaupunkilaisten lienee vaikeaa elää ilman sähköä. Ei meillä ole mahdollisuuksia puulämmityksiin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs siinä. Siks aattelinki haalia niitä vanhuksia tänne. Ne ei varmaan kaikki hoksais tota hesarin jutussa mainittua peittotelttaakaan. Kerrostaloissakin sais mun miälestä olla joku vara järjestelmä, puupannu kellarisa tms. Kauheeta kuin suuri määrä ihmisiä on pulassa jos iso katko tulis kylmällä kelillä.

   Poista
 6. Täsäpä sen huomaa maaseudun ja omakotitalon etuudet, kerrostaloasunnot on aikalailla pulasa ku sähköt katkijaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kerrostalosa asuesa en kumma kyl yhtään miättiny tätäkään pulmaa. Nyt kun asiat on mulla paremmin, niin heti pääsä vilisee kaiken maailman pelastautumissuunnitelmat. :-D

   Poista
 7. Anonyymi24.9.14

  Muutama vuosi sitten olin hakenut silloin 5v kuopuksen kerhosta, lounasaikaan, ja kun tultiin kotiin oli sähköt poikki. No, ensin toki varmistin että muualta naapurustosta oli myös (kyllä: kaivinkone oli katkaissut kaapelin tuossa lähellä). No sitten: voitais syödä. Tai sit ei, kun ei toimi hella eikä mikro. Jaa no keitän kahvin. Tai sit ei, kun eihän kahvinkeitin toimi. Poika haluaa katsoa videota, no ei. Katonpa netistä onko syytä löytynyt, no en, koska eihän meidän wlani toimi ilman sähköä. Ja sitten seuraavaksi huoli siitä kylmeneekö talo (no on meillä varaava takka, mutta harvoin käytetty eikä ollut puitakaan).

  Että joo ei me kyllä ainakaan pärjättäisi ilman sähköä :( vaikka noin periaatteessa olen kyllä ihan samaa mieltä kanssasi Maija! Pitäisi muutenkin ottaa vähän takapakkia tässä kehityksessä, ja oikeasti uskon että jossakin vaiheessa on pakkok vähän peruuttaa tätä kehityksen tietä taaksepäin. Mieluummin toivottavasti vähän, kuin että tulisi joku järkyttävä romahdus. Vaan kukapa tietää...

  - LeenaK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on aina vähän sammaa vikkaa ko sähköt katkee. Tuntuu, ettei mittään voi tehrä ilman sähköö, eikä pääkoppa sitä heti tajua. Kai se vaatis pitemmän ajan ilman sähköö, ettei sitte ruppeis tunkemaan sitä lautasta mikroon. Ässälle oli tosi vaikeeta selittää viime talven katkoissa, ettei voi kattoo telkkaria, tms, on se vaikeeta tajuta tollasten pientenkin. :-)

   Poista
 8. Anonyymi24.9.14

  Täällä itärajalla kun elellään, niin sähkökatkot tuntuvat olevan tosi yleisiä. Ollaan varauduttu vesikanistereilla, (pumppu toimii sähköllä, höh) tuikuilla ja piiiiiiiiiitkällä pinnalla. Lämpöä saadaan leivinuunista ja ruokaa voi lämmittää kamiinan levyllä ja miehen haaveena on ulkohuussi. Parempi sitä on varautua sähkökatkoksiin...ja elettiinhän sitä tosiaan ennenkin ilman sähköä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen tosiaan pärjättiin ihan hyvin ilman, eikös viälä 70-luvullakin ollu ihan tavallista, että jollain mummolla ei ollu sähköö mökisäns?

   Poista
 9. Mesis24.9.14

  Silloin Tapaninpäivän myrskyn aikoihin, -oliskos ollut vuonna 2011 meiltä oli noin viikon sähköt pois. Oli kyllä melkoisen hankalaa kun siihen oli tottunut. En tykkää olla ilman sähköä. -Ja illalla kaipaan valoisuutta. Minulle tulee ahdistunut olo hämärässä. Tulee mieleen ihan joku Ryysyranta ja itkevät, nälkäiset lapset. Olenkohan "entisessä elämässäni" kokenut sellaista??? =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikko! Kauhistus! Meillä oli sillon vaan pari päivää. Mää varmaan ihan tykkäisinki hämärästä illasta, mut ko mukulat on viälä piäniä ja tarttevat kauheesti äksöniä, ei siinä paljoo kynttilänvalosa miätiskellä. Mää en varmaan sit oo entisesä elämäsä ollu mikkään ryysyrantalainen. :-D

   Poista
 10. ♥meillä on mahdollisuus myös puulämmitykseen, mutta tosi pian alkaisin sähköä kaivata....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa siihen olla tottunu vähä liikaa itte kukin. :-)

   Poista
 11. Kerrostalossa asuessa sähköttömyys on aikalailla mahdottomuus, mutta lapsuudenkotona ei olisi kun on puulämmitys sähkön rinnalla. Oli aika outoa muuttaa kotoa pois kun olin tottunut käymään huussissa lähes parikymppiseksi eikä ollut suihkua. Tavallaan kaipaan sitä, vaikka piti nähdä enemmän vaivaa lämmityksen eteen. Mutta puulämmityksessä/hellassa/saunassa on ihan eri tunnelma kuin sähköllä käyvässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähkö on tosiaan vähän sellasta "kylmää", tunnelma puuttuu. :-)

   Poista
 12. Mulla on ihan sama kuin Mesiksellä...että vaikka pärjää ilman sähköä, niin masentuu jo siihen hämäryyteen...Muutenhan meillä on puuhella ja kaksi pönttöuunia ja kaksi puusaunaa, kummassakin on jonkunlainen veden lämmitys mahdollisuuskin....vesi meillä on kunnan vesi, vanhan kaivon vesi ei ole juotavaa. Pesuvedeksi kyllä käy ja siihen kävisi varmaan joenkin vesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhan kaivon veten jos keittää, niin eiköhän sitäkin voi juoda. Jo ten teillähän on kivasti siellä asiat; ruoka, lämpö ja vesi, kaikki saatavilla. :-)

   Poista
 13. Anonyymi25.9.14

  Kyllähän se varmaan onnistuis, jos etukäteen tietäis ajan milloin sähköt on pois. Sähkölaitos ilmoitellutkin huoltotöistä johtuvista muutaman tunnin katkoista, ja katkon ajaksi voi kehitellä jotain mitä voi tehdä kun työt ei suju.. Yleensä päätän hyödyntää ajan imuroimalla työtiloja ;) Seuraavaksi yleensä luulen keittäväni kahvia.. Varaava takka ja puukiuas auttaa ettei heti palelluta jos pidempi katko osuu talvella, kellari ja ulkohuussikin löytyy. Ja otsalamppu on kätevä myös sisällä. Teinit ei pärjäis ilman sähköä kovin kauaa. Ne on herkempiä katkoksille;) t.äRrä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just semmonen "sähkönsäästö" olis kätevää, meillä olis sähköt poikki vaikka kolmesta neljään ja jollain muulla jonain toisena aikana. Tosin en tiiä mahtaisko se loppupeleissä vähentää sähkönkäyttöä. Saattais olla, että sitä tekis samat jutut joka tapauksessa.
   Voin kuvitella, että teinit on herkkiä katkoksille. :-D

   Poista
 14. Joutuisin kyllä evakkoon vanhempien luo tai mummolaan jos olis sähköt pitemmän aikaa pois tai sitten jäätyisin rivariyksiööni. Onneksi puoli sukua asuu lähistöllä ja niiltä löytyy pataa, takkaa ja leivinuunia. Sekin harmittais jos kännykästä loppuis akku, vaikka toisaalta tekis ehkä ihan hyvää olla välillä räpläämättä sitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupsista, valehtelin. Asun kaksiossa. :)

   Poista
  2. Tavanomanen erehdys. Ainahan sitä erehtyy, yksiö tai kaksio, huoneitten lukumäärästä on vaikee pysyä perillä kun on iso asunto. :-D

   Poista
 15. Tapaninmyrsky oli semmottinen kokemus tääläpäin, että pisti varmana miättiin sähköhommeleita. Mää keittelin kahvetta puuhellalla ja kuskattiin sitä termoksesa niille, jotka ei sumppia muuten saanu. Kynttilänvalosa oli hianoo olla, ei se pimeys mittään haitannu. Aggregaatin hommasi moni huusholliinsa sillon elukoitten takia. Mää tahron viälä ulkohyyskän ja jonkun varraavan uunin. Sillai huano homma, että vaikka uuresa osasa on pannuhuaneesa puukattila, sähköö tartte, ett vesi putkisa kiärtää. Mut puulämmitteisiä saunoja on sentäs pari kappaletta... Ja oli myrskysä se hyvä puali, ett polttopuuta tuli mettästä ihan helvatisti, ku jakso vaan Stihlin pistää käyntii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt muuten tuli miäleen vasta se agregaatti, määhän vannoin kans semmosen hankkivani sen Tapanin jälkeen. Kuis onki päässy unohtumaan. Mamma lainas semmosen veljeltäns ko meinas alkaa pakastimet sulamaan, niillä oli sähköt pitempään pois ko meillä.
   Eiks lämmin vesi kiärrä putkisa ihan ittekseen? Näin oon ainaki luullu...

   Poista