lauantai 6. syyskuuta 2014

Tatinriesa.


Tatinriesa on siänikasvustoo joka loisii herkkutatilla. Sen huamaa valkosista hommeen näkösistä länteistä tatisa. Ittesäns se ei oo myrkyllistä, mut sen takia siäneen tullee bakteereja joista saa vähintään mahans sekasin. Haistamalla tatin jalkaa voi päätellä, että kannattaaks siäntä ees yrittää syärä, jos meinaan haisee pahalta ni viskaa pois.

Jalka on kasvanu epämuatoseks ja lakki näivettynneen piäni. Klassinen tapaus.
Mikä herkku tääki olis ilman riasaa...
Riasa on muuttanu noi ihan kummituksiks.

Olisin saanu tännään kerättyä herkkutatteja käytännösa suaraan meijän pihalta noin ämpärillisen verran, mut ko on sitä tatinriasaa. Sain sentään paistinpannullisen herkkutatin ja voitatin sekotusta ja hyvväähän se oli. Nyt sit jännään, että tulleeko ruakamyrkytys.

Voita, kermaa, sualaa, sipuli ja tatteja, mitäs sitä muuta tarttis?

Siänestys olis kauheen kivvaa, jos vaan ei olis tommosia riasoja. Ja sit on se yks riasa joka iskee ihmiseenki. Tai olis ees yks, noita sai taas nyppiä kymmeniä nutturasta:


Onks teillä ollu näitä ongelmia?

27 kommenttia:

 1. Ei oo näkyny tuollasta ongelmaa, eikä muutes herkkutattejakaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma voi tiätysti olla sekin, ettei näy herkkutatteja. Meinaan jos tykkää tateista. :-)

   Poista
 2. Hah! Minäkin vihdoin lähdin katselemaan josko tatteja löytyisi, se on tälläisenä joukkoliikennekaupunkilaisena vähän semmosta arvontaa. Bussireittien varrella olevat lähiömetsät kun on yleensä tehokkaasti putsattu. Löysin kyllä lopulta tatteja, mutta huomasin myös tuollaista "hometta" monen lakin pinnalla, onneksi en kerännyt niitä. :) Ja noi toiset riesat!!! *ärmur* Mulla ei ole nutturaa kun hiukset on lyhyet, mutta hyvin ne tunki etuhiusten "letinkin" alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne tosiaan tunkee joka paikkaan! Mulla oli kiree paita päällä ja niin vaan yks oli päässy rintsikoihin asti. Tulis pian pakkaset, kai ne siihen kuolee.

   Poista
 3. Noita hirvikärpäsiä iskeytyy hiuksiin jo pihamaalla, kuvottavia olioita.
  tateista en tiedä kun en niitä kerää enkä syö,paras sieni on pesusieni:)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin määki ennen aattelin. Serkku sano joskus, että siäni on parhaimmillaan sillai ko sen potkasee nurin. Mut mää oon näemmä oikeesti oppinu tykkäämään siänistä, hassua.

   Poista
  2. Tankki9.9.14

   KUKA?!

   Poista
  3. Parta-Janne. :-D

   Poista
  4. Tankki10.9.14

   No sille en uskalla ryttyillä. Puin nyrkkiä selän takana ku seuraavaks näen.

   Poista
 4. Mesis6.9.14

  Ei oo tattiriesaa, kun en kerää tatteja. Kuvaan kyllä joskus, mutta enpä ole ennen huomannut moista riesaa. Ei oo hirvikärpäsistäkään riesaa, kun en mene metsään, eikä täällä kaupunkioloissa tule hirvikärpäset edes pihaan. Siis ei mitään riesaa =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kadehdittavaa, ei riasan riasaa! :-D

   Poista
 5. Huomasin eilen tattiriesaa. Nyt sain sille nimen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kummallista ko sitä ei siänikirjoisa mainita. Siittä voi ilmeisesti saara oikeen pahanki ruakamyrkytyksen.

   Poista
 6. Tankki7.9.14

  Yks puuttuu pannulta! Pekoni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii, oot tainnu joskus ennenki mainita siittä. Viäläkä en oo kokkeillu.

   Poista
 7. Mä en ollut riesasta kuullutkaan, vaikka himosienestäjä olenkin. Onks tota muissakin sienissä? Suppiksissa on joskus valkosta hitua varsinkin loppusyksystä, onkohan se sitten suppisriesaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai sitä muissa siänissä oo ko tateissa. Ja Herkkutatin lisäks muistaakseni vaan jossain toisesa tattilajisa. En muista missä.

   Poista
  2. Wikipedia tiätää, että tatinriasan yleisimpiä isäntiä on herkkutatti ja samettitatti.
   Täällä on paljon tiatoo riasasta.

   Poista
 8. Jostain sienikirjasta luin jotta kannattaa jättää poimimatta tälläiset sienet, aiheuttaa myrkytyksen kaltaisia oireita.
  Tota toista riesaa sxaikin repiä hiuksista ja olemattomista kulmakarvoista kyllästymiseen asti. Ja niit on tänä vuonna paljon. No pakkasista löytyy apua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa no kyllä siittä sitte jossain siänikirjasa mainitaan! Harmi kun ei kaikissa siittä puhuta. Mut toisaalta ne riasasiänet näyttää homeisilta, joten eiköhän kaikki ne poimimatta jätä. Hirvikärpäsiä tosiaan on tänä vuanna paljon. Ne varmaan tuuraa hyttysiä joita taas ei ollu.

   Poista
 9. Apua, onko tuo nyt semmoinen hirvikärpänen. Mää luulin niiden olevan kärpäsen näköisiä mutta tuohan muistuttaa enemmän punkkia tai hämähäkkiä. Tämä eräjorma menee kyllä heti huomenna ostamaan semmoisen suojalakin :D Meillä oli kauhea sienikatasrooffi kun mökillä oli ihan koiran näköinen sieni ja toinen anopeista potkaisi sen kumoon. Mies ei ollenkaan suostunut suuttumaan vaikka kuljin perässä ja vaadein vetämään anoppia tilille, kun kuka sitä nyt tulee toisen koiraa potkimaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tolta kyseiseltä yksilöltä puuttuu siivet. Ne kun tiputtaa siivet pois sillon ko arvelee päässeens päämäärään. Mun tukasta leijaili siipiä ko illalla pääni harjasin...

   Ei ollu tryffelisika vaan sienikoira! Kai sää pidit rekulle hautajaiset? :-D

   Poista
  2. Lasketaanko se hautajaisiksi, että multa pääsi poru :D

   Poista
  3. No on se ainakin hyvvää suremista. Otan osaa menetykseesi. :-D

   Poista
 10. Ikänä kuullutkaan mistään tatinriesasta! Mutta onhan tuota nähty, ja tänä vuonna sitä tuntuu olevan ihan tosi yleisestikin liikkeellä. Jos nimittäin ne valkoiset kasat on tatinriesan aiheuttamia, ja ilmeisesti on kun tuota artikkelia luin. Täällä on siis ihan hirveästi nyt valkoisia epämääräisiä homemöykkyjä polkujen varressa, ja kun ne kaataa kumoon niin alapuolelta home on muuttunut keltaiseksi. Kai maar ne sitten on tatteja joskus olleet... Mutta kiva tietää nyt sitten ettei kannata härmäistä tattia kerätä. Tosin tietääkseni olen kyllä niitä joskus syönyt enkä ainakaan muistaakseni ole sairastunut, mutta ehkä on sitten käynyt tuuri. Jotta kiitos infopläjäyksestä, aina sitä oppii uutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi niksi, että haistaa jalkaa on varmaan ihan kätevää. Sillon ei oo viälä bakteerit jyllänny ruakamyrkytyksen verran. :-)

   Poista
  2. Ja se saattaa olla se syy ettei oo tullut myrkytyksiä, koska sanoohan se järkikin että haisevaa ei syyä kannata. Vaikka en mää kai tietosesti niitä aina nuuskinut ole, mutta heti tuli nenään semmoinen pahan tatin haisu, ja se on varmaan sitten justiinsa se riesahaisu. Ja kyllähän sen haistaa viimestään siinä vaiheessa kun palottelee sientä pannulle.

   Poista