keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Kirja-arvostelua II/II

Kodin neuletyöt, WSOY 1933
Mun tarttis opetella kunnolla tekemään tommosta kirjoneuletta. Monta kertaa talvesa mää selailen tätä kirjaa ja huakailen, että joskus mää viälä teen tommoset ja tommoset tikkurit. Johrannosa lukkee: "Meihin on istutettu sellainen usko, että sukanneulominen on erikoisesti vanhanaikaisuuden ja miltei typeryyden merkki." Ajat on muuttunu, nykyään se on muatia kuttoo sukkia. Täsä kirjasa on ilmeisesti jottain perinnemalleja, joka kuvan alla lukkee Kansallismuseo.

***
Kodin Lääkärikirja, Otava 1938
Partasieni, punahukka, tanssitauti, kierokaula, kaikenlaisten miälenkiintosten sairausten kuvauksia ja hoito-ohjeita. Kirjasa neuvotaan miten haetaan miälisairaalapaikkaa (tarvitaan mm. papintoristus ja maksusitoumus) ja miten tarttuvaa tautia sairastavan huaneesta on poistettava kaikki turhat esineet.
"Raitis ilma ja riittävä kunto on tärkeimpiä finnejä parantavia tekijöitä, sanomalehdissä mainostetuista yleislääkkeistä ei ole hyötyä muuta kuin poikkeustapauksissa." "Hysteerisen luonteen omaava henkilö selviytyy hyvin, niin kauan kuin kaikki sujuu hänen mieltään myöten".

***
Joka naisen niksikirja,WSOY 1951
Siis kauheen käteviä niksejä! Esimerkiks: Mää pelkään aina, että sormus tippuu uiresa tai häviää jos sen riisuu vaatteitten joukkoon. Kirja neuvoo laittamaan kumilenkin sormeen sormuksen etteen. Tai: Mää tykkään käyttää kankasnenäliinoja, olis niin kiva aina silittää ne ennen käyttöö, mut ko en jaksa. Kirja neuvoo länttäämään ne märkänä kaakeliseinään kii, siinä ne kuivuu tosi sileiks. Kaikkia juttuja en kyl ihan kunnolla tajua.

3 kommenttia:

 1. Verrattomia ohjeita noissa kirjoissa.
  Tuon sukknauha jutun muistankin, miun lapsuudessa kun ei ollut sukkahousuja.
  Ihan kamalat ne napit ja sukkanahualiivit, aina jäi osa reittä paljaaksi, mutta sitten pidettiin niitä pitkäpunttisia villahousuja.

  VastaaPoista
 2. Hui, mää luin tuommoisia vanhan ajan lääkärikirjoja lapsena mummolassa oikein ahmimalla :) Ei se ole ihmekkään, että musta kasvoi niin luulosairas :) Ei se maailma hirveästi ole muuttunut, kyllä vieläkin taitaa olla, että moni ovi ei aukea ennen maksusitoumusta :)

  VastaaPoista
 3. Mulla on kanssa tuo niksikirja, vuoden -53 painos vaan (kävin hyllystä tarkistamassa), se on äidin entinen.Jo nuorena tyttönä sitä aina lueskelin, samoin meillä kotona oli terveyskirja, jossa oli kans karmeita kuvia ja sairauksia.
  Tollasen hyönteiskirjan mäkin haluaisin :)

  VastaaPoista