tiistai 25. lokakuuta 2011

Kauppareissu.Kävin äsken kaupasa, ihan yksin, ilman mukulaa. Miätein siinä kotimatkalla, että kuin helppoo se on, ajjaa vaan kärryn täyteen haluamians tavaroita ja kaikki vaiva on siinä. Tiätysti ne nyt tarttee maksaakki, mut silti, eipä oo vaikeeta nykyaikana. Sitä pittää kaikkee tommosta ihan ittestäänselvänä. Ei tartte niskalimasa raataa juuresmaasa ja lihottaa sikkaa karsinasa. Tuli sit ostettua yli 3 kg herelmiäki (mulla on niihin kauhee himo), huamasin määrän vasta ko pakkasin niitä kassalla. Ennen olis tarttenu tyytyä johonki talviomenalajikkeeseen jos olis halunnu syärä tuaretta herelmää. Nyt tualta paratiisista (kato kuva yllä) saa herelmiä ympäri vuaren ja ympäri maailmaa. Ostin yhren granaattiomenanki, tosin ne ei oo yhtään niin hyviä tänne saakka raahattuna, ainaki miäs vakuuttaa että ne oli tosi hyviä ko se söi niitä jossain lomareissulla. Mut niinhän se on kaikkien herelmien kans. Pualiraakana ko poimitaan, että jaksavat kuljetuksen mätänemäti, ni eihän ne voi olla niin makkeita ko puusta syätynä.

Nyt ko ei ollu mukulaa mukana, kerkesin rauhasa katteleen tuatepakkauksia. Kamala määrä E-koodeja sun muuta jo pelkäsä kinkkusiivusa. Emulgointiaine, hapettumisenestoaine, säilöntäaine, väri. Arominvahvenne ja happamuurensäätöaine. Helkkari sentään, ahristaa. Ja jos kerran Ingmannilta löytyy lisäaineetonta jogurttia, ni miks Valiolla sotketaan jogurtin joukkoon sakeuttamis- ja happamuurensäätöaineita, saman hintasia ovat ja yhtä kauan säilyvät.
Pääsi multa ääneen yks V-sanakin (se on tosi harvinaista); tykkään kiisselistä, aattelin että ko kotona tullee tehtyä aina aikalailla saman makusia kiisseleitä, ni vois vaihteeks maistaa vaikka päärynäkiisseliä. No, siinä oli aspartaamia. Aattelin että ruusunmarja-boysenmarjakiisseliäkään ei tulis kotona tehtyä, taas aspartaamia. Sit pääsi se kiro. Jäi kiisselit hyllyyn.

Mut täytyy myäntää että aina ei tuu miätittyä noita lisäaineita. Sit ko syä herkkuja, ni sitä aattelee, että ei tää ny muutenka oo terveellistä, ni sama se. Ei pitäny ostaa jäätelöö, mut sit huamasin kylmäaltaasa jottain, nimittäin Pirkka-tervajäätelöö. Eiku tervanmakuista jäätelöö. Terva on ihanaa, mut vähä latistaa tunnemaa noi valmistusaineet:
rasvaton maito, tervanmakuinen kastike 11 % [glukoosisiirappi, sokeri,vesi, sakeuttamisaine (E333), säilöntäaine (E202), aromit (mm.vanilliini)], voiöljy, sokeri, herajauhe, glukoosisiirappi, rasvatonmaitojauhe, emulgointiaine (E471), sakeuttamisaineet (E410, E412, E407),aromit (mm. vanilja), värit (E150c, E160a).
Mut kai sitä sit on vaan kyllästettävä kroppans tommosilla. Ei niitä voi välttää. En sano, että ne kaikki olis turhia, mut vähentää niitä vois.

2 kommenttia:

  1. Kyllä noita lisäaineita tulee katsottua nykyisin tarkemmalla silmällä. Aspartaami on ehdottomasti poikotissa. Katselin yhden dokumentin jossa sen löytämisestä kerrottiin ja sehän oli torjunta-aine, josta se sai kipinän. Jos en ihan väärin muista, niin vaikuttaa kuin hermomyrkky. Eihän niissä tuotteissa sitä niin suuria määriä ole, mutta kyllä se joillekin aiheuttaa päänsärkyä.
    Onneksi nuo E-koodit on joutuneet suuremman tarkastelun alle, hyvä se.

    kirjoitti tarja hössöntössöstä

    VastaaPoista
  2. Aspartaamia määki vältän viimiseen saakka. Se on kyl hassua, että neuvolan syämisoheesaki sanotaan, että energiattomia makeutusaineita pitää välttää, peräsä lukkee kuitenki "Huom! Aspartaamia voi käyttää.". Aspartaamista on niin paljon puhuttu huonossa sävyssä, että jossain niistä jutuista on pakko olla perrää. Ja silti sitä tungetaan joka paikkaan ja vakuutellaan ettei siinä oo mittään vikkaa. Mulla se aiheuttaa ainaki unettomuutta, tiiä sitte mitä se tekkee kropalle pitemmän päälle.

    VastaaPoista