tiistai 1. marraskuuta 2011

Mukulan orotuksesta ja kestovaipoista.


Tälläi ilmeisesti raskaushormoonien sekottamana aattelin kerranki kirjottaa jottain henkilökohtasempaa. Pitkästytän nyt niitä joilla asia ei oo ajankohtanen. Tää ko vaan on niin kauheen mukavaa, ni kai sitä tarttee hekuttaa. Netistä nyt ei kannattais mittään raskausjuttuja lukkee, usseimmiten ne on valitusta siittä kuin kurja on olo. Joko ihmiset vaan tykkää valittaa, tai sitte mää kuulun siihen piänempään ryhmään jolla on helppoo. (Luultavasti se on kyl niin, että ihmiset tykkää valittaa, tykkäänhän ittekki.) No, mulla näemmä pyssyy naama kunnosa (miks näin vanhalle tartteeki muulloin tulla finnejä), tukkaa ei tartte pestä ko 5 päivän välein (ennen joka toinen päivä) ja vaikka hikoilen, ni ei haise niin pahasti ko ennen. Nyt mun ei tartte vältellä makkarankuaripaitoja, kerranki saa kiristää vattan kohralta. Monet valittaa, että mukula pittää öisin herreillä potkimalla. Mun miälestä mikkään ei oo mukavampi tapa nukahtaa ko se, että joku myllää vattasa. En muista erelliselläkä kerralla semmosen ikinä häirinneen (vai kultaako aika muistot?). Ainoot huanot pualet hommasa on se, että saunasa särkee silmät ja nukkumaan mennesä nenä naksuu. Pikkujuttuja. Selkä täsä kyl kans varmaan alkaa jossain vaiheesa reistaamaan, mut se on sen ajan murhe. Olis kiva saara mukula nro2 jo sylliin, mut kyl se sais silti viälä reilusti ens vuaren pualle tuala vattasa pysyä. Toi eka tuli 5 vk etuajasa, siinä oli tiätysti se hyvä puali että tuli pihalle niin vähällä vaivalla, suaraan sanoen mukavasti.

Mittään ei oikeestaan tarttis tolle uuremmalle hommata, mitä ny jottain piäniä lämpimiä vaatteita. Toi ensimmäinen ko oli kesävauva, vähän ovat ohuita sen piänimmän kokoset hepenet. No, kirppiksiltä löytyy, mittään ei tartte uutena ostaa. Eikä varmaan tartte ennää käytettynäkä, on kai jo tullu ostettua niitäki  tarpeeks. Vaippoja on säästösä tiätysti ensimmäiseltä mukulalta, mut luulen että teen niitä pari lissää. Piänintä kokkoo on melkein 30 kpl (pualelleaki määrällä selviäis hyvin), niitä ei ennää tartte enempää. Ne on niitä ImseVimsen flanelisia joita oli joskus äitiyspakkauksisa 4 kpl+kuari. Mun miälestä niitä sais olla erelleenki, kuin moni alkaa käyttää kestovaippoja jos niitä on yks tai kaks äitiyspakkauksesa? Ja ne nykyiset ku on niin isoja ettei niitä voi heti alkaa mukulalla ees käyttää. Mut juu, niitä flanelisia löytyy viäläki hyvin kirpputoreilta, oon niistä maksanu yleens enintään 2e/4kpl. S- ja M-kokoja vois pari tehrä taas itte, ensimmäistä varten ompelin 12 kpl joka kokkoo. Oon huamannu että bambujoustofrotee (sitä saa esim. Myllymuksuilta) on parasta kankasta vaippojen sisäkankaaks. Siittä lähtee kakkat liukkaasti käsisuihkulla pönttöön ja muutenki tuntuu pyllyä vasten varmaan kivalta.


Tarttee varmaan enemmänki perustella tota mun kestovaippavimmaani. Mun miältäni hivelee se ajatus, että ensimmäisen mukulan jäljiltä on kaatopaikalla maatumasa (tai makkaamasa) vaan viitisenkymmentä kertakäyttövaippaa, neki siltä ajalta ko se oli sairaalasa synnyttyäns. Mua ärsyttää raahata kaupasta vessa- ja talouspaperirullapaketteja, hermoja varmaan raastais raahata kotio isoja ja painavia vaippapaketteja viälä usseemmin ko niitä papereita. Onks muuten kukkaan tuttu myymäsä jottain kautta papereita tai pyykinpesuaineita? Ostan heti jos niin on. Mut juu, kertakäyttösiin mennee niin paljo rahhaaki. Kestoja saa kirppiksiltä ja netistä käytettynä halvalla, imukykyki on parempi käytetyisä. Kaikki kuaret oon ostanu aikoinaan Huutonetistä. Suurin osa materiaaleista josta oon itte ommellu, on ollu ilmasia. Anopin nurkista vanhoja froteepyyhkeitä ja flanelinpalasia, esimerkiks. Noi AllInOne-vaipat joita oon viimeks väsänny, on tiätysti tullu kalliimmaks, ko on pitäny tilata kosteusulkua sun muuta hifistelymateriaalia. Mut kerran sen vaan maksaa, ja se maksaa ittens ajankans takasin. Niille jotka ei välitä ompelusta, sanoisin että ei ees harkitte tekeväns itte. On se aikamoinen ruljanssi ja ompelemisesta tykkääväki saattaa kyllästyä ajoittain. Monesti ostovaipat on toimivampiaki (poikkeuksena Rainbow AIO, ainaki isolla mukulalla, mut se on vaan mun miälipide). Kannattaa vaan sulkee tarrat hyvin ennen pesua, eikä kuivata aurinkosa (se haperruttaa kuminauhat, oon huamannu). Tästä päästäänki pessuun, mää tykkään pyykinpesusta. Pesen konneellisen vaippoja joka toinen päivä. Ko kerran piänten mukuloitten vaatteet on melkein järjestääns semmosia että ne saa pestä kuuresakympisä, ei tartte olla niin paljoo vaatteitakaan käytösä ko niitä tullee pestyä niin ussein samasa vaippojen kans. Ainoo mikä mua arvelutti etukätteen oli se, että joku puhu säilyttäväns likasia vaippoja ämpärisä etikkavetesä. Ei semmosien vesien kans tartte lotrata, tiiviskantinen ämpäri piisaa ihan hyvin. Ei ne kestot sen enempää haise ko kertakäyttösetkään, ja eipähän tartte raahata roskikisia yhtämittaa ulos. Tää alkaa jo kuullostaa myyntipuhheelta, mut minkäs sille mahtaa, suasittelen.

Varmaan asiaan kuuluu löpistä imetyksestäki. Ensimmäistä imetin 13 kk, sit alko jo kyllästyttää. Toivottavasti seuraavan kans sujjuu yhtä hyvin. Siinä on semmonen puuha johon en malta orottaa pääseväni. Olis kyl kauhee pettymys jos joutuiski syättämään mukulalleen jottain korviketta. Ne on niin käsiteltyjä litkuja, että arveluttaa syättää semmosia lapsellens. Mut ei se maitohomma aina mee niin ko haluais, tarttee vaan toivoo parasta. Jos ei suju, ni korvikkeeseen on tyyryttävä. Ne ei varmaan kattois neuvolasa hyvällä jos juattaisin vauvalle vetellä lantrattua lehmänmaitoo. Sillai ennen kuulemma tehtiin, ei sillon mittään korvikkeita ollu, ja kai ne mukulat sillä henkisä pysyki. Hmm, naapuri varmaan myis mulle maitoo navetastans... Ei maar.

Tein muuten eilen tommosen "apuvälineen". Kappee tyynyliina johon mahtuu 2 tyynyä peräkkäin, sillai just ja just. Sitä voi sitte pittää kyljellä nukkuesa päällimmäisen kontin alla. Ainaki ton löytää sänkystä paremmin pimmeellä ko tavallisen tyynyn. Vaikkei tää vatta viälä mikkään kauheen iso ookka, niin on tullu tyynyä käytettyä jo vähän aikaa. Mitenköhän oikeen lihavat ihmiset onnistuu nukkumaan? Naapurinmiähelläki oli maha ko rantapallo, siis sillon ko olin piäni.

6 kommenttia:

 1. Tankki1.11.11

  Mää kyselen, josko meille olis tulosa papereita ja pesuaineita myyntiin taas. Soitan sulle sit ihan ensimmäitteeks, jos tullee!

  VastaaPoista
 2. Nyt tuli käytyä lukiessa myös omat odotukset läpi.
  Kestovaipat ovat varmasti ympäriystävällisempiä kuin nuo kertatäyttöiset. Kalliiksi tulee, jos pari vuotta, jos ei pitempäänkin, niitä ostelee ja mikä jätevuori. Ei kai ne kaikin osin maadukkaan.

  VastaaPoista
 3. Kyllä! Jaksaisin puhua kestovaipoista ja imetyksestä ja kantoliinoista vaikka kuinka kauan, vaikkei ajankohtaista enää ookkaan... :) Ja hei kannattaa tehdä flanelli- ja froteetilkuista sellasia neliskanttisia lappuja, joita käyttää talouspaperin sijaan, toimii.

  VastaaPoista
 4. Oi mikä niksi! Talouspaperia kuluu ärsyttävän paljon. Bambusta oon kutonu tiskirättejä, mut kumma ko ei oo tullu mieleen tehdä kasaa ohuempia rättejä. Hyvä pestä sitten samassa vaikka vaippojen kans.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi12.11.11

  Olen jo mummu ja myös mummuikäinen, muttta luen mielelläni teidän nuorten, valistuneitten äitien juttuja. Välillä kadehdin. Olisipa silloin 40 vuotta sitten ollut nykyisiä kankaita.Ja kestovaippoja. Kestovaippoina oli sideharsot, joita käytin. Muoviset vaippahousut ja -liinat silloisten suorakaidevaippojen kanssa olivat käytössä. T-vaipat olivat pojille uutta.

  Imettämään kannustan: Esikoistani silloin kakarana imetin vain vajaan kolme kuukautta.Imetysvälin piti olla neljä tuntia ja rinnat lypsettiin imetyksen jälkeen tyhjäksi. Eikä kotona ollut pumppuja. Sen jälkeen siirryin laimennettuun lehmänmaitoon! Silloin muuten appelsiinimehua alettiin antaa kuusiviikkoiselle vauvalle.
  Koin hankalaksi pulloruokaiina. Seuraavaa imetin omien "oppieni" mukaan enkä kertonut neuvolassa totuutta imetysväleistä ja -ajoista. Imetin aina kun vauvalla oli nälkä. Imetin kakkosta 1, 5 vuotta. Kolmosta kaksi vuotta. Nelosen syntyessä oli ykkösestä vierähtänyt melkein 20 vuotta ja kaikki oli muuttunut ja inhimillistynyt. Nyt imetettiin kuten olin tehnyt ennen oman mieleni mukaan. Kuopusta imetin vuoden, sitten lopetin.

  Imetä ja kestoile sekä nauti!

  VastaaPoista
 6. Neljän tunnin välein imetystä!?! Mahtoi vauva huutaa jo viimisen tunnin... Olis kiva tietää mitä neuvolan ohjeita mää mahdan vanhana muistella huonoina neuvoina. Luulis että aina on tapoja jotka joka myöhemmin vaikuttaa hullulta.

  Imetän (luulis onnistuvan kun on ennenkin onnistunut) ja kestoilen. Ja taatusti nautin. :-)

  VastaaPoista