perjantai 30. toukokuuta 2014

Kuuaika.


Kuukautiset, ihan kamala sana. Eiks vois keksiä jottain mukavampaa? Esimerkiks Lualakarhun klaanisa puhuttiin kuuajasta, huamattavasti kivampi sointi. Kuka sitä haluaa kuukautisista puhua? Yäk.

Menneekö liian henkilökohtaseks, jos sanon että tää päivä on ollu "kuuajan" takia ihan perseestä (tai siältä muualta)? Mulla ei oo pysyny mikkään tavara käsisä, oon oikee kömpelys. Aamu alko mukavasti sillä, että kahvia keittäesä kaaroin kahveet poroinens pitkin keittiöö. No, keitin uutta. Mut ennen ko kerkesin juamaan sitä uutta kahvettani, kävin vessasa tyhjentämäsä kusipotun sukilleni (pönttöönhän sen piti mennä). Tätä on jatkunu koko päivän. Äsken kävelyllä kompastelin kävelysauvoihin ja purottelin kännykkää asvaltille.


Kömpelyyren lisäks mää oon kärttynen aina etukätteen 2-4 päivää ja huanolla tuurilla viälä pari ekkaa päivää "kuuajastaki". Nyt on ollu huano tuuri. Tyhmänä orotin, että Miäs tullee töistä, enkä vaan syäny heti ko olis pitäny. Siittähän se raivo sikisi. Kaikki ärsytti ja ärjyin mukuloille. Ei auttanu syäminenkä. Lährin Hervantaan ko pähkinät oli loppu (mikä syy!) ja rauhotuin vasta ko vetelin parkkihallisa naamaani Lidlin mustikkamuffinssin.

Täsä vaiheesa rupes helpottammaan.

Eihän tää nyt aina tämmästä oo, mut nyt tällä kertaa on kyl ollu piru irti. Mites te, rakkaat naispualiset lukijat, ottaako päähän? Harkittetteko sukupualenvaihrosleikkausta tai osa-aikasta lobotomiaa? Vai onko se kuuaika ko tanssia vaan?

47 kommenttia:

 1. Anonyymi30.5.14

  Hahaa, vallan mainio kuva tual ekana!! Minuu ketuttaa ihan kaikki ja mätän makeaa ja suolasta alas normaaliakin nopeampaan tahtiin. Onneksi keski-ikä pukkaa päälle ja vaivat alkaa helpottaa, ei tuu sitten yhtään ikävä kuuaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tartteeki ruveta tarkkailemmaan, että menneeks sualastaki ruakaa yhtä hyvin ko makkeeta. Siihen makkeeseen oon vaan kiinnittäny huamioo...

   Poista
 2. Kyllä ottaa, viimeset kaks päivää ollu äkänen ku talviunilta herätetty karhu. Eilen siivosin raivon vallassa koko päivän, ja välillä itkin ja siivosin. Mies ei tienny mitä se uskaltas tehdä kun multa nous savua silmistä ja nenästä ja korvista. Ny alkaa jo vähän onneks helpottaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miäs-parat on ihan helisemäsä meijän kans! :-D
   Meillä kyl ussein käy sillai, että mun kärttysyys tarttuu miäheenki ja sit ärjytään lapsraukoille yhresä. :-(

   Poista
 3. Jep, hermot on kireenä jo viis päivää ennen ja oikeastaan koko menkkojen ajan. Siihen ei auta ku kunnon karkkimättö. Ei se mitään auta, mutta jollainhan tuskasta mieltä täytyy turruttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl se varmaan vähä auttaa, ei sitä muuten kroppa himoittis. Se on mun teoria. :-)

   Poista
 4. Juuri tuollainen fiilis kun sulla tuossa eka kuvassa.
  Kuuaika on ihan ...syvältä. Silloin mä manaan kaikki miehet alimpaa kastiin ja totean ett kyll ne pääsee helpoll. Ny vanhemmite alkaa helpottaa! Kuuajast voisi myös käyttää sanaa "lanka lauantai" kuten eräs sukulaismies asian on ilmaissut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lankalauantai? Mites sit pääsiäisenä, eiks siinä tuu lankalauantaina outoja miälleyhtymiä johonki muuhun? :-D

   Poista
 5. Mä käytän ilmaisua "öljynvaihto".

  Ja nuo fiilikset on niiiin tutut. Kerran lyijykynä kehtasi tippua lattialle, niin se oli nanosekunnissa katkaistu kahtia ja heitetty roskiin. Valitsi väärän ajankohdan ryhtyä tippuilemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öljynvaihto on tosi hyvä! Itte oon aatellu joskus asiaa miälesäni siivouspäivinä. Kynä-parka! :-D

   Poista
 6. meillä on kanssa "kivikautisten aikaan" todellä ärreetä porukkaa. tai siis kun mie ärjyn niin ärjyy muutkin. onneksi se kestää yhden päivän ennen menkkojen alkua. "kylvön"(lue=ovulaatio) aikaan meikäläinen sit valittaa ja vikisee kolome päivää. kävelen kumarassa..oon niin kippee, että ihmettelen edelleen kuinka tässä talossa voikaan olla kolome lasta XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullaki tais joskus ennen mukuloita vihloo "kylvön" aikaan, ei kyl nykyään ennää.

   Poista
 7. Mesis31.5.14

  On muuten kuuaika paljon mukavampi sana kuin kuukautiset, joka sana on ollut mulle jotenkin hävettävä. Olen kai sitä ikäluokkaa, jolloin ei noista paljon puhuttu. Kärsittiin vaan. No onneksi, siis ONNEKSI, tuli niin iso vaiva, että jouduin kohdun poistoon. Siihen loppuivat kaikki kuuajan vaivat. Sitä olen aina ihmetellyt, että miksi ne pitää alkaa ihan lapsena, jolloinka ei vielä ole valmis äidiksi, ja miksi pitää loppua niin myöhään, -noin viisikymppisenä? Tsempit teille kaikille, jotka vielä kärvistelette tuon vaivan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se on sitä nykyajan pitkäikäsyyden ongelmaa, ko se kuuaika on niin pitkään elämäsä. Joskus kivikaudella oli kiiru tehrä mukuloita jos meinas keretä tekemään. Eiks ihminen eläny sillon vaan jottain 40-vuatiaaks? Kai luanto haluais että nainen vaan pukkais mukuloita niin kauan ko kroppa kestää, ei se tajunnu kuin paljo meittiä tänne pallolle lopulta tullee. :-)
   Onni onnettomuuresa siis, on varmasti ollu iso juttu se kohrunpoisto. :-o

   Poista
 8. Tiina31.5.14

  Mulla nousi nuorempana aina kuume päivää ennen menkkoja ja niin hirveet kivut että itkin ja valitin. Särkylääkkeet ei auttanu ja lääkärikin vaan sano että kivut helpottaa ku saat ekan lapsen. 19vuotta siinä meni ku se lapsi tuli, mut joo kivut kyllä katos melkein kokonaan. Nyt on vaan äreys, kyltymätön ruokahalu ja paska fiilis jäljellä. Et hyvinhän ne monsuunituulet puhaltaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän oli kätevää ko nousi kuume, osas ainaki varautua! Muistan ittekki istuneeni koulusa naama valkosena ko vatta sattu niin kauheesti, kyl se mukuloitten saaminen vähän autto. Tosin ensimmäisen jälkeen ei sattunu, mut tokan jälkeen taas tarttee särkylääkettä.

   Poista
 9. Meillä puhutaan perspäivistä. Mun mielestä se on just oikea sana. Sulon äiti puhuu persräteistä, kun tarkoittaa siteitä. Hyvä sana sekin. Just sopivan ärsyttävä ja ruma, niinkuin ne kuukautisetkin.

  Mutta en silti vaihtaisi päivittäiseen parranajoon. Eli älä nyt ihan heti hakeudu sukupuolenkorjaushoitoihin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määki käytän persrätti-sanaa! Perspäivä onki kans hyvä!

   Poista
 10. Anonyymi31.5.14

  lisääpä tuohon vielä se, kun odottaa ja pelkää että alkaako se vuoto taas vai voisko nyt viimeinki olla se kuukausi kun raskaustesti näyttää plussaa? :/ no, kai se joskus :)
  -Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, tosiaan. Se on varmaan se karmein tunne kuuajasta. :-(

   Poista
 11. Voi kyllä... Hirveetä aikaa. Satuitko huomaamaan Lumppulan seinällä kestoside/virkatut tamppoonit keskustelua? Se oli hyvin viihdyttävää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hitsi, mulla on jääny semmonen näkemäti. Virkatut tamppoonit onki ollu älynväläys. :-D

   Poista
 12. Tankki31.5.14

  Kerran yks Piatarsaaresta kotosin oleva kaveri kerto et sen juna mennee Pännäisten aseman kautta. Todettiin että on muuten hölmö paikannimi, kuulostaa ihan menkoilta. Siittä lähtien on menkat ollu pännäiset.

  Äiti (<3<3<3<3) sano kans ehkä monsuunit. Ja menkkasiteitä se sano tolloiks.

  Ja Susannalle propsit oikeesta termistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pännäiset! Sulla on aina niin mahtavia nimiä asioille! :-D

   Poista
 13. ♥ niin, niin tutun kuuloista..vaan takana päin ne ajat :) :D♥ Jaksele, ihana Maija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, vaihrevuasia täsä vaan orotellaan. :-D

   Poista
 14. Onneks mie oon jo noista vaivoista päässy, mutta sillo nuorena jos miulle sanoi humenta niin saatoin haistattaa ja pahast.
  Ei enää montaakaa kymmentä vuotta kun helpottaa:))) jaksasele ystäväni jaksele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kai se parinkymmenen vuaren päästä jo helpottaa. :-D

   Poista
 15. Anonyymi31.5.14

  45 vuotta tuota aikaa kesti, 12 vuotiaasta 57 vuotiaaksi. Nuorena hirveät vatsakivut ja kuumetta ekana päivänä. Raskauksien myötä kierrot ja oireet muuttuivat. Ennen viittäkymppiä mikään tilke ei riittänyt, vauvanvaippaakin jouduin vaihtamaan usein. Nuorimmaiseni kerran suuttuessaan lällätti: Äiti käyttää vauvan vaippaa...Sitä mies jaksoi ärsyttävästi toistella myöhemmin.

  Siteitä puhuin tolloina tai jakopään tiivisteinä, kuuaika on hyvä nimitys menkoille.

  Mies oli joskus töissä huokaillut, että on hänellä kestämistä, kun kotona kahdella naisella on menkat ja koko ajan niiden vuoksi kiukuttelua. Toinen oli lohduttanut, että odota, kun toinen on kunnolla murrosiässä ja toisella vaihdevuodet.

  Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi jakopään tiiviste on ihan mahtava nimitys! Ruppeenpa käyttämään sitä nimmee kuukupista jos saan joskus aikaseks ruveta sitä käyttämään.
   Tiiämpä yhren joka on joutunu käytämään kylpypyyhettä, itte oon päässy huamattavasti vähemmällä.

   Poista
 16. Juu, kyllä oli välillä tollasta. Nyt on kyllä niiin hienoa, kun ei tarvi enää noista kärsiä, loppuvat kuin seinään. Eikä niin hirveitä oireita tullut, nitä nyt yöllä hikoilutti, nyt ei sitäkään enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnee sulle! Onneks tääläki jo elämä voittaa, tosin vaan reiluks kolmeks viikoks...

   Poista
 17. Juu-u, tutulta kuulostaa. Mä oon aina sanonut menkat.
  Miehet ei voi käsittääkään miten inhottavat ne voi olla. Mieli ailahtelee ja oon ollut aina kade niille naisille joilla kuulemma menkat kestää jotain 1-3 päivää! Mulla ne on kestänyt aina 6-8 päivää ja vuoto on aina sellaista Niagaran luokkaa. Onneksi raskauksien myötä menkkakivut ja tuo vuotokin on vähän vähentynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää en tiiä miks, mut mun miälestä menkat on sellanen kasarisana. Ehkä siittä tullee joku semmonen "Dear Eki, onks mun menkat normaalit kun..."-olo. :-D
   8 päivää! Oho! Mää selviän 3-4 päivällä... :-o

   Poista
  2. Hahah! Taisi ne teinit tosiaan menkoista puhua, mutta Eki ite sano mensut! Hyi!

   Poista
 18. Perseestä on. Mä saan ihan uskomattomia raivokohtauksia. Oikein tuntuu kun sellanen lähtee tuleen. Oon syöny e-pillereitä kipuihin ja vuodon määrään. Ne onneks vähän tasotti noita väkivaltakohtauksiakin. Nyt imettäessä ja kierukan kanssa ei onneks oo "tätiä veriseltä vuorelta" näkyny. Kun olin ulkomailla opiskelemassa niin puhuttiin aina että serkku tulee kylään. Kai sitä joku ihmetteli että kylläpä tolla käy serkut usein maailman äärissä kylässä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määki söin 13 vuatta pillereitä ja ne tasotti. Mut nyt tajusin mukuloitten syntymän jälkeen, että ne tasotti mut tasasen äkäseks, ei niitä ennää mulle kiitos.
   Mää oon kuullu ton "serkku tulee kylään" jostain muualtakin, hauska tapa.

   Poista
 19. Täällä oli niin mainioita kiertoilmaisuja, että seuraavan kerran kun mulla on hullun lehmän tauti, joka tulee vähän ennen kuuaikaa niin tulen lukemaan näitä. Mietiskelen serkkuja kylässä ja Dear Ekiä niin voi tapahtua sellainen ihme etten heitä miestä millään kun raukka tulee töistä kotiin ja sanoo "Moi" :D Vähemmästäkin silloin kimpaantuu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, toi hullunlehmäntauti on kans loistava kiartoilmasu! Munki tarttee ens kuussa taas lukee nää läpi, näistä kommenteista saa loistavaa vertaistukkee.

   Poista
 20. Luolakarhun klaanissahan ei muuten "naisen kirouksesta" kärsivä nainen saanut olla missään tekemisissä miesten kanssa, ei katsoa päinkään saatika puhua. Ruokaa sai miehelle laittaa, mutta ei sitten muuta. Ihan hyvä tapa IMO.

  VastaaPoista
 21. Naisen kirous se tosiaan oli/on. Mahdettiinkohan kuuajasta puhua vasta niissä jatko-osissa? Tarttee varmaan taas lukee ne, edellisestä kerrasta on jo pari vuotta. Jonkinlainen puhekialto vois olla oikeesti hyvä idea...

  VastaaPoista
 22. Tuli tänne sinun blogiin partapapan blogin kautta. Minä käytin Heksavit B 6 vitamiinia tasoittamaan hermojen kiristystä sen neuvoi minulle kynegoloogi, tuolla vitamiinilla voi olla uusi kauppanimike nykypäivänä. Samainen vitamiini auttoi minulla hyttysten ehkäisyyn, ihosta tuli B vitamiinin tuoksu läpi, alkukesästä aloin kuuri luontoisena nautiin hyttyskarkotteena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvänen aika! Johan kuulostaa hyvältä! Määpä kyselen apteekista. Kiitos vinkistä! Ja kiva ko eksyit tänne. :-)

   Poista
  2. Nyt on ostettu B6-vitamiinia. Apteekista neuvoivat syämään sitä 1-2 viikkoo ennen menkkoja, pitäis tosiaan tasottaa kiukkua. Juhannuksen alla testaan. :-)

   Poista
 23. Mä olen napsinut kohta 10v e-pillereitä ilman taukoja, ei siis ole "serkut" vierailleet aikoihin. Nuorena menkat oli aivan järkyttävät, seitsemän päivää vuodin kun hana ja makasin kippurassa kun koski. Alkoivat 12v kun napista painamalla ja pysyivät aina yhtä kamalina ja säännöllisinä. Taisin olla 15 kun vihdoin sain e-pillerit ja kivut helpotti, lyheni myös kolmeen päivään, mutta runsaat oli silti. Tuossa reilu 10v sitten tosiaan kyllästyin, pari vuotta söin kolme kuukautta putkeen ja pidin taukoa, mutta lopulta ne tauotkin jäi pois. Muutama vuosi sitten eräs gynekologi "armahti" ja sanoi asian olevan ihan jees jos ei vuotoja tms ilmene.

  Onhan sitä joskus tullut mietittyä mitä tuollainen määrä hormoonia kropalle tekee, olen kuitenkin 20v syönyt nyt pillereitä, kahdesti olen pitänyt parin kuukauden tauon ja sitten ne viikon tauot ekat 10v. Se on aika määrä nappia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se aika määrä nappia juu! Olispa hauska laskee, että paljonko semmonen määrä hormooneita painais. Mää käytin kans 13 vuatta ja sitte mukuloitten jälkeen 9kk, ennää en hormooneihin koske, on tää mukavampaa ilman. :-)

   Poista
 24. Pikasella laskulla yli 6000 nappia on popsittu, painoa en tiedä, mutta siitähän se gramma (kilo!) määrän laskisi. :D Tämä on yhtä kamala laskutoimitus kun se kun joskus laskin paljonko olen eläessäni huulirasvaa käyttänyt. Yök!
  Mulle ei hormooneista ole tullut mitään ongelmia, ainakaan tietääkseni. Toisaalta jos teinistä asti on syönyt niin eihän sitä tiedä millainen olisi ilman? Mutta juu, elämä ilman kuukautisia on kyllä mukavaa, vaikkei sitä enää muistakaan koko asiaa ellei joku puhu omistaan.

  VastaaPoista