keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Mämmikouran mämmi.


Mää tein mämmiä. Nyt tiiän mistä tullee sanonta "mämmikoura". Oli se kauheeta särttäämistä ja suttaamista. Kyl oli kourat mämmisä ja keittiö sotkusa. Imellyttämisen alotin vahinkosa liian kuumasa, keittäesä poltin pohjaan ja uuniin pääty liian paksu mössö joka sitkisty osittain kumimaiseks.


Mut virheistä oppii, ens vuanna teen taatusti täydellistä herkkua. Luatan siihen, että toinen kerta toren sannoo. Tänä vuanna tarttee tyytyä tohon sitkosotkuun. Mämmiä se on seki ja mämmi on hyvvää.


9 kommenttia:

 1. Tankki26.3.15

  P***aa, s****na, p***aa, sano Holtti-serkku piänenä selleristä. (vai mikä juures se ny olika...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollu juures, ei. Oli munakoiso. Tästä saa sen vaikutelman, ettei sulle kelpaa mun mämmikään. Ooks sää joku vaihrokas ko ollaan niin erilaisia? Pusu.

   Poista
 2. Nam. Miun lapsuudessa mummo ja äiti teki aina itse mämmin ja se paistettiin ihan oikeissa tuohisissa ropeissa ja voi mieltön kun se oli hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis kyllä aika komiaa paistella tuohessa mämmit. Nyt käytin ihan vaan foliovuakia. Ja hyvä niin kun ei kerran täyrellisesti onnistunu.

   Poista
 3. Mesis26.3.15

  Oi että, olet tehnyt itse mämmiä. On se vaan niin hyvää. Paljon parempaa kuin kaupasta ostettu. -Olipa se sitten sitkeetä tai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tossa maussa kyllä mittään vikkaa ollu. Tosin harkitten, että jos sitä siirappia sitten ens kerralla kuitenki laittais ihan pikkiriikkisen, en saanu imellyksellä niin makiaa ko mitä luomumämmi kaupassa. :-)

   Poista
 4. Muistan lapsuudesta kuinka mun mammalla oli tuohesta tehdyt mämmiastiat. Se kans teki mämmit (ja kaikki muutkin) itte. Ite en oo kyllä mämmiä kovasti syöny. Onneks sentään karjalanpiirakka ja pipariresepti on säilyneet mullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtaakohan sitä tuohta ennää niin helpolla saadakaan? Kovin monella ei kuitenkaan oo ennää mettää ja tuohi tuskin kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Harmi jos sun mammas mämmiresepti on hävinny, mää olisin kiinnostunu siittä miten se on sitä tehny.

   Poista
 5. Anonyymi20.1.23

  Useat mämmiohjeet johtaa kuiviin, koviin ja korppuuntuneisiin lopputuloksiin.
  Imeltämisen ja maustamisen jälkeen tulee varmistaa että mämmiseos on notkeahkoa puuromaista seosta.
  Mämmi laitetaan korkeisiin uunivuokiin. Kun mämmiä paistetaan aluksi noin 180-190 asteisessa uunissa noin 1/2 ja uunin lämpötila alennetaan sen jälkeen noin 130 asteeseen, niin voidaan paistaa täysiä vuokia. Paistamisen aikana pinnalle lisätään 2-4 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä eastämään kuorettumista. Vaihtoehtoisesti voidaan pinnalle lisätä vahvaa siirappivettä muutamia ruokalusikallisia. Näin mämmi ei kuivu eikä korppuunnu ja saadaan erinomainen mehevä mämmi.
  Mämmiä paistetaan noin 3 tuntia.
  Monissa ohjeissa mämmiä laitetaan laakeaan vuokaan ohut noin 3 sentin kerros. ja tämä johtaa siihen että mämmi kuivuu ja korppuuntuu paistamisen aikana varsin helposti.

  VastaaPoista