keskiviikko 6. elokuuta 2014

Eläinoppia.


Mää löysin tossa kevväällä kauniilla paperilla päällystetyn koulukirjan vuarelta -70. Siittä on ollu kesän mittaan paljo hupia. ÄSsä on pyytäny lukemaan jo melkein kaikkista siinä kerrotuista elukoista. Ittekki oon oppinu jottain faktoja mitä en oo ennen tiänny. Kuten esim. se, että korppi ossaa laskee seittämään ja varis kolmeen, fiksut yksilöt jopa neljään. 

Ilveksistä.

Kärpäsistä. Niillä tosiaan on piänet vaaleet möykyt siipien juuresa, piti oikeen kattoo.

Kastemadoista. Sukasilla ne pystyy jopa peruuttammaan. Ja tiätte varmaan sen paksumman kohran kastemaroisa? Siittä "vyästä" erittyy kosteuttavaa limaa ja munille ravintoo ja suajuskotelo.

Harakoista. Mites harakka aikuistuttuans toimia lemmikkinä? Varis ainaki tullee kärttyseks.

Variksista ja ja muista linnuista.


ÄSsä rakastaa luanto-ohjelmia, niin ku määki piänenä. Ilmankos se tykkää tosta kirjastaki.


11 kommenttia:

 1. Onpa aarre! Mun lempilukemistoa pienenä oli Suomen luonnon tietosanakirja (kai joku Valittujen Palojen kustanne), uskon hyvin, että äSsä rakastaa tuota kirjaa. Kiintoisia asioita, enpä montaa noista tiennyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määki tykkäsin lukkee tiatokirjoja. Mahtaaks nykylapsilta jäärä yleissivistys vallan oppimati ko kenelläkä ei ennää oo tiatosanakirjasarjoja?

   Poista
 2. Mesis7.8.14

  Voi että, miten hienon löydön olet tehnyt. Itsekin olen aina tykännyt lukea luonnosta ja eläimistä. On kyllä hienoa, kun lapsille opetetaan heti pienestä kaikkia luontoon liittyvää.
  Varmaan on äSsästä mielenkiintoinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla ainoo asia miks mää haluan meille telkkarin kuntoon se, että siältä tullee luantofilmejä. Mää kattoin niitä piänenä paljon ja tuntuu että oon isompana saanu pätee monella niistä opitulla faktalla. Luantojuttuja on tosiaan hyvä opettaa. :-)

   Poista
 3. Upea löytö, luonnon tunteminen on niin tärkeää ja tuon kirjan kanssa moni asia tulee ässälle tutuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on mun miälestä paljo perusteellisempi oppikirja ko mitä mun aikana koulusa oli. Hyvä kirja tosiaan.

   Poista
 4. Oliko siellä kirjassa mitään kastematojen lisääntymisestä kun me ostetaan niitä kaupasta ja kuuden euron purkkihinta saa mun rahapussin saranat lukittumaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaisella madolla on eturuumissaan koiraan ja naaraan sukupuolielimet. Madot menee yhteen ja valuttaa siittiöt toisen siittiörakkuloihin. Sit ne lähtee omille teillens ja erittää koko eturuumiins ympärille limatupen sit ne pullauttaa sinne munat ja sen toisen tyypin siittiöt sekä ravintonestettä. Sen jälkeen mato vettää eturuumiins pois siältä tupesta ja se tuppi kuroutuu umpeen. Sit ne munat hedelmöittyy siälä makkaran näkösesä tupessa ja kehittyy piäniks madoiks. Kyllä ne madot sen lisääntymisen siis itte hoitaa, mikä siinä mahtaa sillai maksaa? :-D

   Poista
  2. Täytyy nyt mennä vaan tuonne tunkion viereen ja sanoa niille kahdelle, jotka siellä kasvavat, että pankaas tupetellen nyt :D

   Poista
 5. Mahtavaa! Kyllä nyt on taas mua sivistetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllähän ihmisen tarttee tiätää moneenko varis ossaa laskee. :-D

   Poista