lauantai 2. elokuuta 2014

Perhospuu.


Meijän lammen rannalla kasvaa vanha tammi. Yleens sinne ei tuu juurelle mentyä, se kun on lammen uimakelvottomalla pualella ja meijän tontin rajalla. Tännään menin sen oksien alle. Huamasin tännään, että sehän onki oikee perhoshotelli. Koko oksisto vilisi perhosia (ja ampiaisia). Varsinki herukkaperhosia oli ussein ihan rykelmisä pitkin runkoo. Puitten lehdillä aurinkosa lämmitteli suuri määrä jottain hopeatäpliä, luultavasti niittyhopeatäpliä, ne mun huamioni herättiki.

En tiiä oonko täälä aiemmin kertonu, mut ennen mukuloita viätin kesäsin kaiken vappaa-aikani mettästämäsä perhosia kamerani kans. Nyt on harrastus jääny, mut sainpahan tännään pari perhoskuvvaa, ai ko tuntuki mukavalta!

Suruvaippa.
Herukkaperhonen. Näitä oli kauheesti.
Amiraali. Näitäki oli paljo.

18 kommenttia:

 1. Tuo Suruvaippa on kaunis perhonen, mutta Herukkaperhonen yök.
  Perhoset ovat varmasti kivoja kuvattavia kunhan malttaavat paikoillansa pysyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei herukkaperhoset oo yök. Niitten siivethän on vähä saman väriset ko nokkosperhosella, tossa kuvassa näkkyy vaan siipien alapinta, jossa on ihan mahtava suajaväri. Niitä oli tosi vaikee välillä erottaa puunrungosta. :-)

   Poista
  2. Ai se olikin siipien alapuoli. En ole koskaan luonnossa nähnyt herukkaperhosta. Luulin sen olevan kokonaan tollain ruskea puunrungon värinen. :)

   Poista
  3. Kyllä sää varmaan oot montakin nähny. Itte joskus sekotin ne nokkosperhosiin, jos sullaki on käyny niin. Sit ko kiinnostuin perhosista niin huomasin, että nehän on oma lajinsa. :-)

   Poista
 2. Mahtavia siivekkäitä oot löytäny. Joskus pienenä meillä kotona lenteli ritariperhosiakin, mutta niitä en oo nähny vuosiin. En kyllä suruvaippaakaan. Onneks sentään muutaman sitruunaperhosen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää taas oon nähny ritariperhosia vasta aikuisiällä. Sillon ko olin piäni, oli tosi vähän perhosia. Ilmeisesti ilmansaasteet on hiukan vähentyny ja perhoset taas pärjää, se on huajentavvaa. Piänenä näin pari kertaa esim neitoperhosen, oli se hianoo sillon. Nyt neitoperhosia pirän jo ihan arkisina, niitä on meillä tosi paljon (ei kyl nyt tähän aikaan kesästä, mut eiköhän niitä taas jo kohta kuariudu).

   Poista
 3. Hei kiitos tuosta herukka perhosen nimestä ja kuvasta. Meillä noita liitelee myös ja nimeä olen niille kovasti kaivannut. .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne näyttää vähän repaleisilta nokkosperhosilta joilta puuttu siivistä se violetti väri, eiks niin? Mää oon aina jotenki tykänny niistä.

   Poista
 4. Mesis3.8.14

  Kauniita perhosia. -Ja tammi. Tykkään niin tammesta. Täälläkin lenkkipolun varrella on tammia. Onnellinen Sinä, jolla on tammi ihan pihapiirissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiäkkö kuule, ko mulla on niitä ihan kolmekin täälä pihalla. Mää kyllä tykkään niistä kauheesti. Ainoo vika niisä on se, ko toi yks on tosiaan tossa lammen rannalla ja se varistaa lehtens suaraan lampeen. Yritettään saara lampi pysymään hiakkapohjasena, mut lehdet muuttuu aina mudaks. Mut se on piäni vika se. :-)

   Poista
 5. Kauniita kuvia ja perhosia. Perhoskuvia on itellekin kertynyt jos nyt ei tuhansia niin ainakin satoja. Äiteen kukkapenkit on aikamoinen aarreaitta siinä suhteessa, harmi vaan että sinne on niin pitkä matka ja nykyään siellä käydään aina niin kiireellä ettei yksinkertaisesti kerkeä kuvaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu vähän mulla, olis ihanaa seistä mammalan niityllä koko päivä kameran kans, niin ko ennen vanhaan. Ei ennää kerkee.

   Poista
 6. Tommonen vanha tammi on mahtava, oikia voimapuu, sie onnellinen saat sen alla perosia katella ja puun kuiskeita kuunnella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkimökin tykönä on mun lempparitammi, sen alle pääsee helpommin. Tiätty tykkään tostaki. :-)

   Poista
 7. Kyllä täälläkin perhosia lentelee, mutta tänään keräsin punaherukoita ampiaisten kanssa enemmän ja vähemmän ystävällisessä yhteistyössä...yks ampiainen kävi aina imeskelemässä (ilmeisesti) mun marja-astiassa.Sai vähän varoa, ettei riipi marjoja samasta tertusta mis oli ampiainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli kans sammaa ongelmaa. Tosin puskassa ei kovin montaa ampiaista ollu, pihalla ruahikosa oli joka paikasa. Koo istu yhren päälle, orotin isompaa porua.

   Poista
 8. Anonyymi3.8.14

  Upeita kuvia ja komea tammi. Pihassamme kasvaa montakin tammea enkä ole huomannut niissä perhosia, mutta täytyypä katsoa tarkemmin. Kirvoja niissä on ollut erityisen paljon tänä kesänä ;). Ja tietysti pikkulintuja niitä kirvoja napsimassa. Tiedätkö pihlajaperhosen? Niitä meillä oli alkukesästä, tosi kauniita! t. äRrä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiks se oo se valkonen jolla on vahvat, tummat "suonet"? Nättejä ovat, tosiaan! Mää en oo kans huamannu muissa tammissa perhosia, mut en oo tarkkaan kattonukkaan. Toi kyseinen perhospuu on semmonen, että siinä kasvaa oksat ihan maahan kiinni, ehkä se siks on niin hyvä ötököille, vähän niin ko teltta. Taisi olla päivän kuumin hetki kun kuvasin perhosia, kai ne oli viättämäsä siestaa varjossa. :-)

   Poista