torstai 28. elokuuta 2014

Värinkerääjiä.

Oon täsä ittekseni testaillu värinsiappausliinoja. Ne on tosi käteviä. Nyt sitä vasta tajuaa, että kuinka paljo vaatteista lähtee pesusa väriä. Nykyään heitän aina liinan pesukonneeseen, varsinki jos pyykin joukosa on vähäki parempia vaatteita. Valkoset osat ei harmaannu ja muutenki värit pyssyy raikkaampina. Nuukana ihmisenä saksin liinat aina pualiks, hyvin toimii pualikkaanaki.

Dylonin liinat on mun suasikkeja, niitä vaan harvemmin kaupasta löytyy. Paketisa lukkee, että "liina toimii kuin magneetti, joka imee irtonaisen lian ja värihiukkaset itseensä, ennen kuin ne tarttuvat pesussa muihin vaatteisiin."

Dr.Beckmannin liinat on kans toimivia. Vaikka paketisa sanotaan, että käytä liinaa vain kerran, ni laitan silti liinan uurestaan konneeseen jos se ei oo viälä kauheesti värjääntyny. Tuntuu imevän väriä tokallaki kerralla.

Dr.Beckmannilla on kans kestoliinoja. Niitä voi käyttää jopa 30 kertaa. Nuukasti tääki on mulla saumuroitu kahteen ossaan. Kuvasa käyttämätön pualisko ja kolme kertaa pesusa ollu. Jotenki tota värjääntynyttä ei ennää tee miäli heittää vaaleen pyykin joukkoon, vaikka hyvin varmaan voiski. Oon ruvennu käyttämään kestoliinaa tummille pyykeille ja vaaleille kertakäyttösiä.

Täsä näkkee minkä verran liina värjäyty ekasa pesusa, pesin vaaleeta pyykkiä.

Se on aina vähä yllätys miten värjääntyneenä liina konneesta ilmestyy. Ussein aattelen, että laitan liinan vaikkei noista pyykeistä mistään väriä lähre. Sit oho, liina tulleeki konneesta kirkkaan vihreenä. Parasta noisa liinoisa on se, että voi pestä vaikka valkosen pairan punasten pyykkien joukosa, eikä mittään katastrofia tapahru. Ootteks te jo käyttäny noita?

Edit: Kommenteissa vinkattiin Lidlin värinsieppausliinoista. Pitihän nekin sitte testata. Saattavat olla jopa parhaita noista testatuista, taidan siirtyä käyttämään niitä.


28 kommenttia:

 1. Olen kyllä kuullut noista, mutta en vielä tullut hankkineeksi. Tämä oli siis todella kiinnostavaa empiiristä tutkimustulosta! Kiitos tästä.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi28.8.14

  Käytän! Joku voi muistaa pyykinripustusjuttuni taannoin. Olen pyykinpesussa yhtä niuho. Pesen tummat, valkoiset, vaaleat ja kirjavat erikseen. Lisäksi osasta hienopesuvariaatio. Nykyään on kolme eri pesuainettakin.
  Liinana käytän Dr.Beckmannin liinoja, niitä on meidän kylältä helppo saada. Heitän liinan aina valkoisen ja vaalean pyykin joukkoon ja harmaa liinahan koneesta pesun jälkeen löytyy.

  Meillä tulee koneen poistovesi vessanpyttyyn, joten siitä näkee hyvin. että väriä lähtee aina, on kuinka moneen kertaan pestyjä vaatteita tahansa. Ja ilman lisähuuhteluja poistovesi on vaahtoista, vaikka käytänkin pesuainetta vähemmän kuin suositellaan.
  Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määki käytän pesuainetta vaan pualet mitä pullosa käsketään. Mulla on konneesa semmonen eko-ohjelma, käytin sitä just tossa pari päivää sitten ko se kestää vaan tunnin. Jouduin laittamaan linkouksen minimiin ko oli arkaa pyykkiä. Eihän se sitte huuhrellu kunnolla, säästeliäästi ko käytti vettä. Mää tyhmänä viälä laitoin ne kuivumaan vaikka tuntuvat oudoilta. Ko otin ne narulta ni sain sormenpäät kippeks pesuaineesta. Tarttee ne laittaa takasin konneeseen huuhteluun ja kuivata uurestaan. Niinko sitä ei muutenki sais ripustella tarpeeks. Tairan ruveta määki käyttämään lisähuuhteluja...

   Poista
 3. En oo käyttäny, mutta pitäs vissiin hakea noita. Mullakin on aina mustat, kirjavat, valkoset jne erikseen mutta ärsyttää just se vaatteiden harmaus monen pesun jälkeen... Hyvä kun esittelit nää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suasittelen kyl tosiaan! Pyykinpesu on nykyään paljo hualettomampaa. :-)

   Poista
 4. Ikinä kuullukka! Mut hyvä kon sää toit esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä juu, että otin esille. Nyt sääki tiärät. :-D

   Poista
  2. Sattu viälä olleen Loimaan Sittarisa tarjouksesa noi Dr. Beckmannit, wuhuu! Tästä se lähtee.

   Poista
 5. Sama täällä en oo moisista kuullukkaan, noilla oisin pelastanut monet ikämiehen paidat värjäntymästä, millo vaalianpunasiksi tai sinisiksi. PItää heti ostaakkin tuollasia ihmeliinoja niin tulevaisuudessa ei tarvii miehelle selitellä mitään pilaantuneiden paitojen äärellä. Kiitti vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sit sää voit lyärä ihmeliinapaketin miähelle kouraan ja sannoo "pese itte paitas". Se on sitä tasa-arvoo. :-D

   Poista
 6. Mesis29.8.14

  No en oo minäkään kuullut moisista liinoista. Hyvä kun kerroit. Ei kai silti voi laittaa tummaa ja vaaleata pyykkiä samaan, -vai voiko? Esim miesten tummat vaatteet ja mun valkoiset. Saako näitä ihan mistä vaan, vai pitääkö tilata jostain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon mää ainaki pessy kirjavia, jopa punasia, valkosten joukosa. Mää ko käytän pualikasta liinaa, ni ehkä musta-valkoseen pyykkiin kannattais varmuudeks laittaa kokonainen. Mää ostan noita ihan s-marketista. Kyllä niitä yleens on pesuainehyllysä. Kestoliinan taisin ostaa tokmannilta.

   Poista
 7. Käytössä on vakituiseen, Dr. Beckmannin kestoliinaa pyöritän :) Toimii kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiä se kestoliina mulla ainaki tummu, mut eihän se haittaa. Eniten mua vaivaa siinä se, että en muista kuinka monta kertaa se on ollu konneesa. 30 kertaa ko luvattiin toimivan.

   Poista
 8. No huh, luulin että tää on joku mätäkuun juttu! En ole ikänään kuullut tuollaisista, mut kyllä varmana kauppaan mentyäni katselen näkyisikö noita siellä. Pesen eriväriset aina yleensä erikerralla, kesällä kyllä erehdyin laittaa valkoset rintsikat punasten kanssa ja Kas...sain vaaleanpunaiset rintsikat :) Joskus näen painajaisia että musta sukka on jäänyt koneeseen ja mun valkonen huppari on pesussa :D Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä noi olis pelastanu sun valkoset rintsikat. Mars kauppaan siis. :-)

   Poista
 9. Määkään en ole edes kuullu tommosista! Yleensä pesen uudet kirjavammat vaatteet tummien joukossa kerran tai pari, sitten vasta muiden kirjavien/vaaleiden mukana, riippuu kumpaan se menisi. Mä kun en pese kun valkoset ja tummat, kun yksin asuu ja pesee pyykkiä niin vähän.
  Toimiiko tuo jo harmaantuneisiin vaatteisiin vai onko ne mennyttä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin se ennää harmaantuneita pelastaa. Yritin tossa googlettaa, että tehhooko mikkään ja pari juttua löysin jossa oli hyviä kokemuksia Vanishista värin palauttajana. Tiiä sit toimiiko aina ja kaikille.

   Poista
 10. Kyllä, käytössä on ja rakastan niitä :D Olen kyllä niin nuuka, että kokeilen minäkin sitten puolittamista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kerro sitte onko pualikkaalla sua tyydyttävä vaikutus. Mää ko en oo pahemmin käyttäny kokonaisia liinoja.

   Poista
 11. Mäkin nyt sit ostin noita dr beckmanneja, vaikka en kylläkään tiennyt tarviivani moisia enkä vieläkään ole asiasta mitenkään vakuuttunut. Meillä nääs pestään vaan mustaa tai muuten tummaa, joten värjäysongelmia ei juurikaan ole, mutta musta-valkosille toi vois olla ihan näppärä. Vaaleeta pyykkiä saa meillä kerätä kuukausikaupalla että saa koneen edes puolilleen, mut en mä kai silti uskalla niitä liinankaan kanssa mustien sekaan tunkea? Mut laitin ny puolikkaan liinan mustien joukkoon ja tumman harmaa sieltä tuli ulos. Mutta odottelen innolla sitä päivää että joku keksii elukankarvojenkeruuliinan, se tulis todella tarpeeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl se on tummillekki vaatteille ihan kätevä. Jottain muunki värisiä elementtejä mustistaki vaatteista ussein löytyy, niin eivät ne sit menetä kirkkauttans. Jos meinaan vaikka on punasia osia jossain vaatteesa, tai joskus harmaatki voi muuttua epätasasen harmaiks.
   Elukankarvojen keruuliina vois olla sellanen, että sähkönen liina kiinnitettään vaikka koiran kaulapantaan, siittä se imasis kaikki irtokarvat itteens. Sitä vois ruveta joku kehittelemään!

   Poista
  2. Ei taitais pelkkä kaulapanta riittää, se olis ihan tukossa heti. :D Semmonen elukanmallinen kokokumipuku vois olla ainoo toimiva, paitsi ettei sekään vois toimia eikä varmasti ainakaan ois mukava. Kyllä se taitaa olla kaljutinkone ainoa pelastaja niin kauan kunnes joku keksii jotain mullistavampaa...

   Poista
 12. Silloin kun noita alkoi tulemaan, aattelin että suuri huijaus tämä. Että lappuihin laitetaan joku pinnoite joka harmaantuu pesussa ku pesussa. Mut ehkä ne sitten kuitenkin toimii, kun moni noita kehuu ja osasipa se omakin lipare muuttua punaseks punapyykin seassa. Minä en ole kauheen paljon noita käyttäny. Tommonen isompi froteelappu löytyy (se näyttää yhtä mustalta mitä sun kuvassa) ja nyt olis noita pikkusiakin kun tulivat jossain näytepaketissa. Just mietin että tosta isosta sais jatkojalostettua vielä tiskirätinki kun siitä aika jättää pyykkihommissa. Värikin olis oikeen käytännöllinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määki sain näytepaketin niitä tossa joskus, sillai niihin tutustuinki. Täytyy myäntää, että muaki epäilytti aluks, aattelin, että kaikkee ne myyki, paperilappusia pyykin joukkoon. Mut on meillä nyt pysyny värit kirkkaina mukuloitten trikoopairoisakin sen jälkeen ko alotin käyttämään noita. Ennen ei menny kovinkaan montaa pesua ko valkonen ja keltanen oli jo aika harmahtavaa. :-)

   Poista
 13. Anonyymi2.9.14

  Nyt oli Lidliinkin tullut kertakäyttöisiä värinkeräysliinoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiarosta! Täytyy testata nekin, lisäsin jo Lidl-ostoslistaan. :-D

   Poista