torstai 15. elokuuta 2013

Hirviä!


Ko kesä lähenee loppuans, aateltiin tehrä viälä joku kiva reissu. Mää, Kukkis, Tiptap ja sen ylkä käytiin Jämsäsä Hirvikartanolla, Himoksen piälesä. Sinne ajjaa täältä reilun tunnin, ei paha. Paikka oli niin kiva, että käsken teittiäki käymään siälä.


Vanha talo oli ihana. Mahtoks se isäntä sannoo sen olevan 1800-luvulta. Siälä oli valtava vanha leivinuuni jonne heitettin mun mittasia halkoja. Koleen sarepäivän kunniaks se lämmitettiin ekan kerran neljään kuukauteen. Kävi siis tuuri, se oli niin tunnelmallinen.


Ruaka oli tosi hyvvää, söin ahventa. Maistoin Kukkikselta hirvikäristystä, ens kerralla otan sitä. En oo pahemmin poronkäristyksestä välittäny, mut se hirvikäristys, se oikeesti suli suusa. Tarjoilija oli niin mukava ja avulias. Ko miätittiin yhtä lintua, yhtäkkiä ilmesty pöytään iso lintukirja.


Jälkkärin jälkeen käytiin kattomasa hirviä. Matti-Esko tartti kuulemma tervehtiä enste, muuten se olis loukkaantunu, vaimo Annikki ei pahemmin näyttäytyny. Jorma oli toisesa aitauksesa Matti-Eskon tyttären, Leilan, kans. Niillä oli kaks vasaa, ihania. Isäntä esitteli hirvet meille. Näki kyl, että se rakastaa niitä elukoitans, semmosella innolla se kerto niistä juttuja.

Jorma.
Hirven turpa on ihan erilainen ko hevosella,
karkeeta karvaa täynä, mut silti pehmee.

Matti-Esko.
Täsä näyttää siltä ko se sais nyrkistä turpaans.
En tiiä miten oon tämmäsen kuvan onnistunu ottamaan.
Hirviä ei vahingoitettu kuvattaesa.

Se tosiaan oli hirveen hiano elämys.
Parasta siälä oli ehkä se paikan hyvä henki.
Se olis varmaan unelmatyäpaikka...

6 kommenttia:

 1. Onpa sen näköinen ja kuuloinen paikka että tekis mieli mennä! Hirvikäristys kuulostaa tosi hyvältä, yleensäkin hirveä on hyvä syödä kun se on lähiruokaa ja saanut vapaana kasvaa. Ihana utelias ja seurallinen hirvi, olisi elämys nähdä sellainen noin läheltä! Kerran olin metsässä, kun hirvi meni aika läheltä tyrät rytkyen, eniten se pelotti että jos se vahingossa juoksee päälle.

  VastaaPoista
 2. Kohta hirvillä alkaa kiima-aika, sillon varmaan saaki pelätä, että ne juoksee mettäsä päälle. Se isäntä tais sannoo, että laittaa ravintolan kii kiiman ajaks. Sillon ne hirvet ei kuulemma oo yhtään mukavia. Se joutuu öisin partioimaan ja sytyttelemään tulia, ettei villihirvet ryskää aitauksiin. On niistä elukoista hommaa.

  VastaaPoista
 3. Mesis16.8.13

  Teillä on ollut varsin mielenkiintoinen reissu hirviä katsomassa. Minä kyllä pelkään hirviä.

  VastaaPoista
 4. Mä aattelin, jotta teidän talon ikkunastako se hirvi kurkistaa. :) mut olikin ihan oikea kesy hirvi. Voi kun joskus pääsiskin hyvään paikkaan syömään, nälkä tuli. Vähän kesäkurpitsavoittoista on ollut tää ruoka nykyisin ;)

  VastaaPoista
 5. Hui hirviä kun on komia hirvi, vaikka mie kyllä pelkään noita isoja elukoita, just näin syksyllä ovat niin hönttejä.

  VastaaPoista
 6. Kuvissahan on siis kaks eri hirvee. En nyt ossaa päättää kumpi oli kivampi. Eikä mua pelottanu yhtään. Sit kyl pelottais jos mettäsä tulis samanlaisia ihan lähelle. :-)

  VastaaPoista