sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Mitä jos?


Kävin Mimmin kans luennolla. Kulttuuriantropologi Mirja Rekola luennoi eilen Nokialla muinaissuamalaisesta maailmankuvasta. Se oli kauheen kiinnostavvaa! Miks siittä ei puhuta enemmän? Lönnrotin aikaan oli monet kiinnostuneita vanhasta uskosta (onneks, siks meillä on nyt Kalevala), ehkä se aika koittaa viälä joskus uurestans. Se on kumminki meijän ommaa historiaa.

On kauheen vaikeeta löytää tiatoo Suamen shamanistisista ajoista. Koulusaki opetettaan hualella kaikki ekyptin pyramiidit ja marko poolon matkat. Ja sitte historian oppikirjasa on yks piäni kappale josa mainitaan pari suamalaista jumalaa ja hiidenkiuas. Ja kuitenki se on ollu suuri ja pitkään vallalla ollu uskonto, kunnes 1100-luvulla tuli kristinusko Suameen. Vaikka kyl viälä jopa 1800-luvulla oli Suamesa paljo vanhoja uskomuksia jeesustelun joukosa, varsinki itä-Suamesa. Ortodoksikirkko on meinaan ollu suapeempi pakanoille, eikä siälä oo osattu niin hyvin lukkee raamattua ko länsi-Suamesa.

Mitä jos kristinusko ei olis koskaan saapunu Suameen? Tai mikkään muuka uskonto? Kysyttäiskö me viäläki neuvoo shamaanilta ja yritettäiskö me pittää ne alapualisen maailman maahiset tyytyväisinä? Ainaki me kunnioitettais luantoo enemmän jos kerran jumalan poika olis karhu, eikä joku heppu joka on asunu kolmentuhannen kilometrin pääsä viaraasa kulttuurisa. (Yhtään kuitenka vähättelemättä sitä heppua.)

Vanhan tarun nainen synnyttää hirvenvasaa.
(Mun tekemä pronssivalu.)
Mitä jos avittais arkee asiaan kuuluvilla loitsuilla?
Esim saunasa:
Lyö löyly, lähätä lämmin,
Läpi kiukahan kivien,
Läpi seinän sauman sammalien!5 kommenttia:

 1. Tankki3.2.13

  Parempi vaan ku häviäs uskonnot kokonaas... Kunnioitettais luantoo ja muita ihmisiä ihan vaan järjen takia, ei minkään kirjojen ja pelkojen takia.

  VastaaPoista
 2. Mesis3.2.13

  Emmie oikein noista uskonnoista tiedä. Historia yms. ei koskaan ole ollut vahvimpia puoliani, mutta tuo pronssivalu on tosi hieno!

  VastaaPoista
 3. Vaikka olenkin ns. uskovainen en silti voi kääntää selkää omalle kulttuurilleni ja mei muinais uskolle. On se mei suomalaisten geeneissä, mitä sitä kieltämään.
  On totta että orttodoksisuuteen sulautui paljon muinais uskontoa ja karjalassa ne kulki käsikädessä hyvin pitkään.
  Nuo loitsut on ihania, kristinuskon tulon jälkeen niihin vaan lisättiin uusia elementttejäe esim.
  synnytys loitsussa oli ennen "päästä piika pintehestä jne." kristinuskon tultua "tule tänne Herra Jeesus, saavu hyvä Jumala, päästä piika pintehestä..."
  Miksi ei vieläkin voisi laitoksella kätilö loitsuja lukea synnyttäjän avuksi:))

  VastaaPoista
 4. Oi, oi. Sää olet tälläkin kädentaidon saralla todella taitava :) Ihana koru, joka saa mielikuvituksen hereille :)

  VastaaPoista
 5. Upea pronssivalu!

  Museoissa on välillä luonnonuskomuksia käsitteleviä näyttelyitä, mutta en tiedä käsitelläänkö näitä asioita kouluopetuksessa. Minun aikanani ei kovasti käsitelty, mitä olisin kaivannut.
  Minä selasin historian kirjasta kuvia, kun käsiteltiin sotia ja hallitsijoita.

  VastaaPoista