maanantai 29. huhtikuuta 2013

On ne ajat muuttunu.

Lainasin kirjastosta DVD:n Suomisen Olli yllättää. Se leffa on vuadelta 1945, Olli palaa rintamalta kouluun. Mun miälestä se tarttis näyttää kaikille koululaisille esimerkkinä siittä miten koulusa ennen käyttäyryttiin. Koulukurista ko nyt on ollu paljo puhetta. Aika kaukana on nykyajan meininki, ei nousta seisomaan puhuteltaesa tai kumarrella opettajille. Touhu oli muutenki ennen paljo ryhdikkäämpää.


Sillon ko mää olin ala-asteella, piti viälä nousta seisomaan ko opettaja tuli luakkaan. Ei olis tullu miäleenkään haistatella tai eres väittää vastaan opettajalle. Yks kerran yritti, kerto oppikirjan sanovan muuta ko mitä opettaja oli sanonu. Opettaja sano jyrisevällä äänellä, että "Silloin kirja on väärässä". Siinä sitä oli auktoriteettia.


Elokuvasa Olli käyttäyty huanosti. Esimerkiks yhresä kohtauksesa opettaja totes kokkeen menneen niin surkeesti, että veti siihen henkselit. Olli totes rauhallisesti: "Henkselit ovat kyllä suomeksi viilekkeet ja tarkoitettu housujen pitelemiseen." Siittäkös meteli nousi. Opettaja löi karttakepin poikki ja huusi: "Kuinka te uskallatte, tämä on ennenkuulumatonta röyhkeyttä!". Taitais tilanne mennä vähä erilailla nykyaikana.

9 kommenttia:

 1. Mulla oli vielä lukiossa 1990-luvulla joitakin opettajia, jotka tapasivat paukauttaa karttakepillä pulpettiin. Siinä kun olin omissa aatoksissani niin hyppäsin karttakepin paukauksen kuullessani miltei ilmaan.;-)

  VastaaPoista
 2. Hih, meillä oli 2000-luvun alussa lukiossa sellanen kemia-fysiikan opettaja, jota piti aina puhutella herra yliopettajana. Jos joku haukotteli tunnilla niin se nakkas jollain perunalla oman pöytänsä takaa. Tehtävät piti laskea just eikä melkein oikealla kaavalla ja tietyllä kirjoitustavalla. Yhden oppilaan numerot se korjas, kun se ei tykänny miltä ne näyttää taululla (siis laskut ei ollu esteettisesti oikein)...

  VastaaPoista
 3. Miullapa oli kansakoulussa opettaja joka löi meitä lapsia sillä karttakepillä, kuri oli silloin tosi kova, opettaja oli Jumalasta seuraava
  Luokassa ei huudeltu eikä liikuttu, viitattiin käsi tuettuna pulpettiin, noustiin seisomaan kun vastattiin ja vastaus oli väärä jäätiin seisomaan.Muutama trauma on niiltä ajoilta jäänyt.

  Nykyisin koulussa ei ole enää mitään kuria ja järjestystä, onneksi pääsin eläkkeelle ennen kuin muksut ihan silmille hyppi:)

  VastaaPoista
 4. Mun mielestä 60-70 luvulla kun olin koulussa kuri oli ihan sopiva, ainoastaan käsityö tunnilta jäi ikävä muisto, kun yläasteen (silloisen kansalaiskoulun)opettaja, kiukkuinen vanhapiika, aina huusi kurkku suorana, jos oli tehnyt jotain väärin tai ei ymmärtänyt mitä piti tehdä...pelotti mennä käsityötunnille...onneksi nyt saa tehdä rauhassa käsitöitä :)

  VastaaPoista
 5. Mun kouluaikaan opettaja kielsi kynsilakan käyttämisen koulussa. Kyllä nämä 2000-luvun lapset nauraisivat katketakseen, kun ope sellaista komentelisi :D

  VastaaPoista
 6. Mesis29.4.13

  Tutuilta tuntuvat edellisten kommentit. Käytöstavat olivat toiset oppilailla, mitä nykyään. Opettajille sanottiin nätisti päivää kouluajan ulkopuolella ja niiattiin syvään. Kerran koulun keittäjä tuli saman päivän aikana kolme kertaa minua vastaan, ja joka kerta minä niiasin ja sanoin päivää. Viimeisellä kerralla jo pikkasen kumpaakin hymyilytti.
  Hyvä, että nyt on otettu puheeksi koululaisten käytöstavat.

  VastaaPoista
 7. Mun mielestä meijän piti nousta myös yläasteella ylös aina tunnin aluksi. Tuntuu hassulta, mutta varmasti rauhoitti tunnin alun.
  Mulla on sulle tunnustus http://sininentupa.blogspot.fi/2013/04/tunnustuksia-pukkaa.html
  Tää sun blogi saa hyvälle tuulelle ja tykkään sun tyylistä :) seurailen, vaikken usein mitään kommentoikaan.

  VastaaPoista
 8. Mä aloitin ala-asteen -85 ja kävin sen neljässä eri koulussa. Jokaisessa noustiin ylös kun opettaja tuli luokkaa ja viimeisessä, pienessä kyläkoulussa jossa opettaja oli entinen kansakoulun opettaja, noustiin ylös kun vastattiin tai kun opettaja kysyi kysymyksen sinulta (ja jos et tiennyt seisoit kunnes joku muu tiesi/opettaja kertoi vastauksen, joskus seisoi koko luokka). Niiata ei sentään tarvinnut. :D Naisopettaja kielti kynsilakat ja meikit, kunnes jossain vaiheessa jäi eläkkeelle ja uusi nuorempi naisopettaja ne sallikin.

  VastaaPoista
 9. susta tulee joskus nii vahvasti meän äiti mieleen, siis hyvällä tavalla :)

  tästä koulujutusta muistin yhen ruottalaisen dokumentin, jossa seurattii yläaste-luokan elämää. eka ne oppilaat oli tosi ujoja ja huonoja kokeissa. mut sit kun niillä vaihtu opettaja, nii kaikki muuttu. kokeissa meni paremmin ja ne nuoret alko arvostaa itteään enemmän. se niitte uus ope oli vissii luotu siihe hommaan, se vaa osas käsitellä niitä nuoria, mut ilman huutoa tai sellasta. sillä oli sellasta erilaista, hiljasta auktoriteettia... mut sellasia tyyppejä on varmaa aika harvassa :/

  VastaaPoista