perjantai 26. huhtikuuta 2013

Vähän karpimpaa simaa.


Kävin kellarisa maistelemasa. Joka vuasi ko ekan kerran hörppää ni yllättyy, että näinkö hyvvää tää sima oliki. Ei sitä viime vuaresta muista muuta ko että hyvvää on.


Empä oo ennen tehny simmaa uunisa. Eihän se tiätty kuumana ollu, sinne vaan ei mukulat päässy sörkkimään. Tein ämpärillisen, eli 9 litraa, ihan normaalia simmaa. Pualikkaan satsin kokkeilin lisäks vähän karpimpana. Fariinisokeria laitoin, mut normaalin sokerin korvasin karppisokerilla ja stevialla. Kyl se hiiva varmaan osan siittä fariinisokerista syä, mut ei tota silti kannata litratolkulla naamaans vettää. Maku on sama ko tavallisesa simasa.


Pannaas viälä ohje:

4 l vettä
250 g fariinisokeria
200g karppisokeria
(1/2 maustemitallista steviaa)
3 keskikokosta sitruunaa
1/4 tl hiivaa
rusinoita
3 kpl 1,5 l pulloja

Kiahauta pualet vedestä ja kaara sokereitten päälle. Hualehdi siittä että karppisokeri liukenee kaikki, se kun ei sitte ennää kylmään tahro liueta. Lissää loput vedet ja puristettu sitruunamehu. Liuota haaleeseen liämeen hiiva. Anna käyrä huaneenlämmösä vuarokausi. Pullota ja lissää joka pulloon 1 tl oikeeta sokeria ja rusinat.

Tossa on aikataulua:
1.päivä: ämpäriin
2.päivä: pulloihin
3.päivä: pullot kylmään
4.päivä: voi jo maistaa
5.päivä: valmista
10.päivä: hyvvää viäläki

6 kommenttia:

 1. Tässähän vielä kerkiää vapuksi, kun laittaa heti tulemaan :) Uuniin en kyllä uskalla laittaa tai muuten mää paistan sen ämpärin vahingossa :D

  VastaaPoista
 2. Hyvä, että se karppisimakin onnistu. Vaikkei nyt ihan täys karppi ollukaan...

  VastaaPoista
 3. Mesis26.4.13

  Justiinsa tein tänään simaa. Tosin vain 4 litran annoksen, kun on niin vähän säilytystilaa (kun en viitsi kerrostalokellariin asti raahata)

  Hyvä keksintö tuo uuni silloin kun on lapsia.

  VastaaPoista
 4. Ootkos kokeillut laittaa steviaa vihreenä kasvina mihinkään makeutukseksi? Mulla säily tuo stevia kasvi talven yli (ihme). enkä oo vielä käyttänyt sitä mihinkään. Voishan tuota kokeilla maustaa simaa.

  VastaaPoista
 5. En oo kokeillu tuaretta steviaa. Vois semmosen kyl ittelle hommata. Kerro sit, Emilie, jos käytät sitä makeuttamisseen. Muaki kiinnostaa sen käyttökokemukset. :-)

  VastaaPoista
 6. hauska siman teko paikka:)
  Sima on kyllä hyvää, muttalaiska emäntä ostaa pullon kaupasta ja laittaa sinne muutaman rusinan, täydestä menee.

  VastaaPoista