tiistai 3. helmikuuta 2015

Perinnekäsitöitä.

Erellisestä postauksesta jatkan samalla teemalla. Mää ko oon niin hurahtanu tohon kansanperinteeseen. Opettelin kirjovirkkaamaan. Se on helppoo, mut koska mää oon niin huano ymmärtämmään mittään virkkausohjeita, jouruin kolme kertaa purkamaan pualet pois kirkkokukkarostani. Mallin sovelsin 70-luvun käsityäkirjasta jonne ohjeita oli tehty Bragen museon alkuperästen mallien mukkaan.


Yhristyksen paikallisvastaavalla oli synttärit ja erellisenä päivänä päätin tehrä sille jottain. Virkkasin saajan partaan sointuvat vanhantehkoset tikkurit melko vappaalla kärellä. Sopivat tuli ja saaja näytti olevan miälisäns. Noita vois tehrä enemmänki ko olivat niin noppeet tehrä.


Toisen lautanauhanikin sain valmiiks. Sain kasan kasvivärjättyjä villalankoja, kiitos taas niistäkin Kosotätille! Käytin niitä ja valkosta lankaa joka oli hitusen ohuempaa ko muut. Se oli virhe, olis tarttenu olla päinvastoin paksumpaa. Kuvio tulis paremmin esille paksummalla lankalla. Mut no, virheistä oppii.

Mukavaa telkkarinkattelupuuhaa.

Yllä eka lautanauha ja alla toka. Käsialasa on paljo parannettavaa.

Huamenna sit taas paluu retroon, jos vaikka perinnejutut alkaa jo jonkua kyllästyttää.

20 kommenttia:

 1. Ihania käsitöitä olet tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitos. Niitä oli kiva tehrä. :-)

   Poista
 2. mahtavaa, siehää oot virkannu upian pussukan ja kintaat. Hienoa että olet innostunut :)
  Niistä langoistahan tuli upeita nauhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kintaat näyttää kuvasa vähä muadottomilta, mut kyl ne mun miälestä aika suarat oli. Toi kirjovirkkaus on kyl hyvä tyyli, soppii kinttaisiin ko tullee melko taipuisaa jälkee.
   Langat oli niin upeesti värjättyjä, että väkisinki tullee upeita nauhoja... :-D

   Poista
 3. Mahtava pussukka ja kivat kintaat! Just funtsin pyykkejä laittaessa, et olis kiva joskus kokeilla nauhan tekoa =) Mistä sä olet ostanut tuon jutun, mistä langat juoksee? Sillä on varmaan joku kiva nimikin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi laudat on tehty ihan vaan pahvista leikkaamalla ja reijittäjällä reijittämällä. Toinen vaihtoehto olis sitten pirta, mahdoitkohan sekoittaa siihen? Pirtanauhan tekeminen on kuulemma helpompaa kuin lautanauhan (en oo itte kokeillu), mut siinä varmaan tarttee sit ostaa jostain se pirta. Mut siis noi laudat on kyl helppo tehdä itte. Tuolla on esimerkiks ohjeita. :-)

   Poista
  2. No mä ajattelin sellaista vyön paksuista, jolla pysyis farkut ylhäällä. Oliskohan se sit pirta siihen oikea? Tai sit ostan vaan sen nahkaisen vyön kuten tähänkin asti oon tehnyt =)

   Poista
  3. Lautanauhojakin voi tehdä vaikka kuinka leveitä. Se vaan riippuu loimilankojen määrästä ja vahvuudesta. Mut kannattaa tutustua asiaan, vertailla pirtaa ja lautaa. :-)

   Poista
 4. Mesis4.2.15

  Wautsi, kun on hienot pussukka, kintaat ja nauhat. Sinä osaat kyllä tehdä näköjään ihan mitä vaan.
  Oliko noihin kintaisiin joku ohje, vai teitkö "ihan omasta päästä"? =D
  Mua ei ainakaan perinnejutut kyllästytä. Päinvastoin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain Tiptap-tätiltä yhden kinnasohjeen, otin siittä vinkkejä. Tossa on lankana 7-veljestä ja koukku 3.0. Silmukoita 44 ja peukalonreikää tehdessä hyppäsin 10 silmukan yli (eli peukaloon 20 s) Lopuks kavensin noin 6 silmukan välein (peukalossa 4:n välein). Hyvä kun ei perinnejutut kyllästytä, niitä varmaan sillon tällön tänne ilmestyy. :-)

   Poista
  2. Mesis4.2.15

   Kiitti ohjeesta. Tiedä häntä, vaikka joskus kokeilisin :)

   Poista
  3. Mukavaa toi on tehdä, joten kannattaa kokeilla. :-)

   Poista
 5. Oletpa ahkeroinut ihania juttuja. Toi pussukka on kyllä tosi upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Määki tykkään siittä. Näyttää kuvasa vähä räikeeltä, salamalla ko kuvasin, mut on luannosa vähä rauhallisempi. :-)

   Poista
 6. Nuo nauhat on niin kunnioitusta herättävän hieno kädentaitojen osoitus, että menin nyt ihan sanattomaksi. Mun täytyy vissiin laittaa sulle fasebuukin puolelle ammollaan olevan kidan kuva kun ei sanoja irtoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No noi kaks nauhaa nyt on aika yksinkertaset. Seuraavaks tarttis kokkeilla jottain monimutkasempaa. Mut ensin tarttis tehrä paremmat laudat, tai ainaki lissää noita pahvisia. Laita vaan kitakuva, kuva kertoo enemmän ko tuhat sanaa. :-D

   Poista
 7. Voi kuinka hieno ka..kirkkokukkaro :D siis tosi kaunis.
  Lautanauhan tekoa en ole koskaan kokeillut, luulen että se on mulle liian hidasta tekemistä. Olet kyllä taitava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno kalukukkarohan se, eiku...
   Ei se lautanauha kovin hidasta oo, ainakaan noi yksinkertaisemmat mitä mää vasta oon kokkeillu. :-)

   Poista
 8. En oo tollasta kirjovirkkaustakaan tehny. Kuvia oon kyllä nähny. Kuljetetaanko sitä lankaa sielä silmukoiden alla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ne pois käytöstä olevat värit kulkee siellä sisällä kunnes tarvitaan. Kätevää. :-)

   Poista