maanantai 18. maaliskuuta 2013

Yläkuu ja alakuu.

Meikäläinen oli taas luennolla. Sama tyyppi luennoi ko viimeks. Aiheena oli kuun vaiheet vanhoisa uskomuksisa. Ennestään jo tiäsin, että siämenet kannattaa kylvää ja mullat vaihtaa uurenkuun aikaan. Mut sitä en tiänny, että uurenkuun 8. ja 9. päivät on erityisen otollisia ja herelmällisiä. Ja ne siämenet kannattaa kylvää aamupäivällä. Vastaavasti sitte kannattaa siivota ja kitkee laskevan kuun loppupualla iltapäivisin.

Luennon jälkeen menin Bauhausiin siämenostoksille.

Säätäki voi kätevästi ennustaa kuusta. Ensimmäiset päivät kuunkiarrosta on vastuupäiviä, ne ennustaa koko loppukuun sään. Tää kuunkiarto on sitte ilmeisesti tosi kylmää.

Balsamit ja timjamit on nyt kylvetty, samoin rairuahot.

Tännään ja huamenna on kaikkein otollisimmat päivät kylvämiselle, pistokkaitten ottamiselle, istuttamiselle ja mullanvaihrolle. Uusikuu jatkuu viälä viikon verran, joten pankaas pistäin toimeks. Ens viikon loppupualla alkaaki sit jo kasvaa sutta, jos sitäkä.

9 kommenttia:

 1. Meillä alkaa oleen koulimisvaihetta tiedossa.
  - saas nähdä montakosataa alkua tulee istutettua ja viälä... moniko niistä sit tosissaan jatkaa kasvuunsa, ku en oo mikään horttonoomi ;)

  VastaaPoista
 2. Ai ihan totta on on tuommosta kameliabalsamia? En oo ennen nähnytkään...tai oon saattanut nähä, on vaan mennyt ohi korvien. Mun pitää nyt tormistautua koulimispuuhaan!

  VastaaPoista
 3. Muut jo koulii, ku mää vasta istutin. :-)

  Juu, nyt lopulta löysin niitä balsamin siämeniä. Arvasinki että Bauhausista löytyy.

  VastaaPoista
 4. Olipa hyvä tietää, että nyt kannattaa just kylvää. Viikonloppuna kaivoin omat siemenpussini esiin, että mitäs niitä pitikään kylvää jo nyt ja mitä vasta kesällä. Eli täydellinen ajoitus ja huomenna kylvetään. Kiitos tiedosta.

  VastaaPoista
 5. Mielenkiitoista! Koskas ne omenapuut pitikään leikata?

  VastaaPoista
 6. Nyt se selvisi syy mun huonoon viherpeukaloon, mää olen vaan väärässä kohtaa kuuta istutellut :)

  VastaaPoista
 7. Mesis19.3.13

  Tulipa hyvää tietoa kylvämisestä. Täytyykin sitten tänään kylvää balsamin siemenet :)

  VastaaPoista
 8. Omenapuut kannattaa varmaan leikata pääsiäisenä, sillon on alkanu alakuu.

  4.ja 5. huhtikuuta on sitten semmoset "kuivat päivät", jolloin mikkään ei ala kasvamaan tai muutenkaan menesty. Eli ei kannata istutella tai leipoo. Siivota sen sijaan kannattaa.

  Maan alla kasvavat on poikkeus täsä touhusa. Perunat kannattaa istuttaa siis alakuulla. Mimmi puhu että sillä on 6.6. aina perunan istutuspäivä. Tänä vuanna se päivä on kuun kannaltaki täyrellinen. Pankaas muistiin ni saatte perunoita eikä vartta. :-)

  VastaaPoista
 9. Kiitos vinkistä! Nää on kyllä hienoja tälläset vanhat totuudet.

  VastaaPoista